Aby dezert neskončil na blúzke
HARMÓNIA - STOLOVANIE A ETIKETA V zime sa naskytne viacej príležitostí na slávnostnejšie posedenie. V takom prípade musíme okrem slušnej konzervácie s ďalšími stolovníkmi zvádzať boje s viacerými chodmi pohostenia. Vrátane dezertu. Najprv si ho dešifrujme. Podáva sa zásadne na konci obeda alebo večere a identifikujeme ho už tým, že sa podáva na menších tanierikoch a pri konzumovaní si pomáhame menším príborom. Dezertom môže byť zákusok, syr, ovocný šalát alebo aj zmrzlina. A ako konkrétne treba tieto pochúťky jesť, aby sme neutrpeli hanbu alebo aby nám nebodaj kúsok nepristál na oblečení?

Na pudingy, peny a krémy sa vyzbrojíme malou kávovou lyžičkou. Ak sú vylepšené čokoládovou polevou či ovocnou omáčkou, bude sa hodiť gurmánska lyžička, vďaka ktorej nevyjde nazmar ani posledná kvapka.
Na torty a na rôzne zákusky je ako stvorená vidlička.
Štrúdľu zdolávame pomocou špeciálnej vidličky, ktorou sústa odkrajujeme i naberáme.
Na lievance máme nachystaný dezertný príbor.
Palacinky sú špeciálnou kategóriou. Tieto lyžičkou v pravej ruke krájame a dávame si porcie do úst a vidličkou v ľavej ruke si dezert pridržiavame. Ale ani použitie dezertného príboru nie je žiadnym faux pas.

Kompót nám pomôže degustovať kávová lyžička, do ktorej decentne vypľujeme kôstku a položíme ju na tanierik alebo ju presunieme z úst rovno na mištičku, ktorú si aj podľa etikety môžeme priložiť blízko k ústam.
Mafiny a minitortičky v papierových košíčkoch sú výnimkou, pri nich nepotrebujeme žiadny príbor. A ruka nám stačí aj na vloženie drobných dezertov do úst. Býva to jemné pečivo, malé koláčiky a pralinky alebo iné bonbóny.

Ak pred nás ako dezert položia syr, napríklad rokfort, hľadáme menší príbor. Najlepšie urobíme, ak si na každý odrezaný kúsok natrieme maslo a slanú pochúťku zajeme kúskom pečiva. Ale pozor, aj tu treba byť decentný. Z pečiva si sústa neodhryzneme, ale vždy odlomíme.
V prípade syrovej misy s viacerými druhmi sa zvykne servírovať aj špeciálny nôž, ktorým sa kúsok odreže a vzápätí sa aj dá napichnúť a preniesť na tanier. Mäkké syry ako mozzarellu naložíme na kúsok odlomeného pečiva a až potom zjeme.
V prípade syrovej alebo lososovej peny či chrenovej šľahačky máme alternatívu. Buď ju dezertným nožíkom natierame na odlomené kúsky pečiva, alebo ju konzumujeme kávovou lyžičkou a pečivom zajedáme.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com