Aby sa ovocné gule podarili

19.08.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL     Sezóna sliviek a iných druhov ovocia inšpiruje naše chute. Je vhodný čas pripraviť si na obed chutné gule s ovocnou náplňou, ktoré si môžeme zamraziť aj na chladnejšie mesiace. Existujú rôzne receptúry, plody sa zvyknú obaľovať najmä zemiakovým cestom, ale obľúbené je aj kysnuté. Aké zásady pri jeho príprave dodržať, aby sa naozaj podarilo?

  • Použiť nemusíme len bielu pšeničnú, ale aj celozrnnú či špaldovú múku, ktorá je zdravšia.
  • Ak pridáme lyžicu masti, cesto bude jemnejšie a nadýchané. Rovnaký účinok má použitie smotanového jogurtu namiesto mlieka.
  • Ak nemáme čerstvé, vyskúšajme sušené droždie. Výhodou je, že potom nemusíme pridať cukor, ktorý podporuje kvasenie čerstvého, a tým redukujeme kalórie.
  • Hotové gule neodkladáme do chladničky, lebo cesto sa začne roztekať. Uvaríme všetky a tie neskonzumované zamrazíme. Nebudú sa určite lepiť, ak ich pred uložením na umelohmotnú tácku obalíme v múke.

Ako urýchliť kysnutie cesta? 

Stačí ho prikryť mikroténovou fóliou potretou olejom. V miske sa potom vytvorí teplé a vlhké prostredie čiže ideálne podmienky na kysnutie.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com