Aby sa zemiakové pyré vydarilo
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Zemiaková kaša, to predsa nemôže byť problém pripraviť, povie si každý. Tento pokrm nepatrí skutočne k náročným receptúram. No, ak chceme konzumovať naozaj chutné pyré, orientujme sa radšej podľa rád skúsených.
V prvom rade si kúpme múčne odrody zemiakov, šalátové ružiaky by nám proces premeny na kompaktnú jemnú kašu skomplikovali. Variť ich treba v čo najmenšom množstve vody, ktorú potom pre koncentrovaný obsah živín použijeme na prípravu polievky alebo omáčky.
Jeden zaručene osvedčený recept:
- Ošúpané a rozštvrtené zemiaky zalejeme teplou vodou, necháme zovrieť a potom ešte asi 20 minút varíme pri strednej teplote.
- Jednu cibuľu si pokrájame na rezančeky a opražíme do hneda na roztopenom masle.
- Uvarené zemiaky scedíme a po minúte odparovania ich popučíme.
- Prilejeme horúce mlieko (na ¾ kilogramu 200 ml), trochu scedenej vody i lyžičku soli a dobre metličkou vyšľaháme.
- Napokon pridáme trochu postrúhaného muškátového orieška a zliaty tuk z vypraženej cibuľky a dobre premiešame.
- Pyré podávame posypané opraženou cibuľkou.
Pyré môžeme aj dochutiť...
- ... cesnakom (niekoľko očistených strúčikov uvaríme spolu so zemiakmi, s ktorými ich aj prelisujeme)
- ... feniklom (rovnako uvaríme so zemiakmi - 1 stredne veľká cibuľka na 4 zemiaky)
- ... zelerom (so zemiakmi uvaríme ošúpaný a pokrájaný zeler – asi polovička z množstva zemiakových hľúz)
Dobrý tip:
Ani vy nemáte radi studené pyré? V tom prípade treba uvarené zemiaky spracovať ešte za horúca. A ostatné ingrediencie nedávame rovno z chladničky, ale klimatizované, prípadne prihriate (napríklad mlieko). Môžeme však použiť fintu, vďaka ktorej bude zemiakové pyré nielen horúce, ako sa na prílohu k obedu patrí, ale aj pekne nadýchané. Hrniec, v ktorom ho šľaháme, nemáme položený na doske na kuchynskej linke, ale na sporáku umiestnený na hrnci, v ktorom vrie voda. Para zohrievajúca vrchný hrniec odspodu, zlepší konzistenciu zemiakovej kaše.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com