Aj vás trápi záha?

24.10.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Záha je nepríjemný sprievodný jav zle fungujúceho tráviaceho traktu. Mnohých potrápi práve teraz po sviatkoch, keď si pridali do jedálnička aj potraviny a jedlá, ktorým sa inak úspešne vyhýbajú.

Množstvo jedál náročných na strávenie môže minimálne spôsobiť zvýšenú tvorbu a spätné vtekanie žalúdočných kyselín do pažeráka. Ako sa podobných symptómov zbaviť?

  • Nepríjemné pálenie sa dá potlačiť liekmi, ktoré obsahujú antacidum.
  • Treba sa vyvarovať chýb, ktoré tento stav provokujú – konzumácie citrusového ovocia, cukroviniek a najmä čokolády, pitia kofeínových či sýtených nápojov a fajčenia.
  • Nie je múdre jesť veľa najmä k večeru a s plným žalúdkom ísť spať.
  • Vzpriamená poloha môže refluxu štiav do pažeráka zabrániť.
  • Tradičným domácim prostriedkom, ak nemáme doma žiadny liek, je sóda bikarbóna.
  • Pocit pálenia sa nemá zajedať suchým chlebom či pečivom, ako to poniektorí odporúčajú. Tieto potraviny podporujú trávenie a problém skôr umocňujú ako riešia.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.unsplash.com