Ak máte radi gaštany...

05.10.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    ...určite vám padnú dobre rady, ako sa čo najľahšie dostať cez tvrdý vonkajší obal ku chutnému plodu. Je ten správny čas pre gaštany, tak prečo si ich odopierať?

Problém s gaštanmi predstavuje tenká, ale pevná šupka a hlavne fakt, že je pevne spojená s jadrom. Narušiť túto väzbu nám pomôže pár trikov s vodou alebo parou. Tu sú:

  • Pred pečením treba gaštany najprv narezať nožom a nechať ich najmenej hodinu namočené v studenej vode.
  • Pomôže aj opakovanie fŕkanie vodou počas pečenie, aby sa gaštany sparili.
  • Môžeme ich aj najprv 10 minút povariť a až potom umiestniť na plech a upiecť.
  • Dobrou pomôckou je aj hrniec s horúcou vodou, ktorý umiestnime do dolnej časti rúry pod plech s gaštanmi.

Praktické rady

  • Pri narezaní je podstatné použiť krátky ostrý nôž a urobiť dlhší, ale nie hlboký rez v tvare X. S užitočnou pomôckou - kliešťami na gaštany to pôjde ľahšie.
  • Gaštany pečieme pri teplote asi 200 stupňov približne 20 minút. Odporúča sa plech vystlať alobalom alebo papierom na pečenie.
  • Narezané gaštany varíme 15 minút, nenarezané 30 minút. Zásadne ich vkladáme do vriacej vody.


Poznámka: Trochu zabojovať s ochranným štítom gaštanovej armády sa oplatí. Táto plodina totiž praje nášmu srdcovo-cievnemu systému, pomáha pečeni zbaviť sa toxínov, zlepšuje náladu a dopriať si gaštany môžu hojne pacienti trpiaci na chudokrvnosť i celiatici, lebo plody neobsahujú lepok.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com