Aké potraviny konzumovať pri chytaní bronzu?

14.07.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Slnko je beťár. Bez neho nemôžeme, ale priveľa lúčov nám tiež škodí. A keďže aktuálne chytáme bronz, aby sme sa okoliu i sebe páčili, slnečného žiarenia si doprajeme nadmieru. Treba nadobudnúť správnu rovnováhu.

Pokožka je síce úžasný a rozmerom najväčší orgán nášho tela, ale pod vplyvom UV žiarenia sa stáva rýchlo zraniteľnou. Stráca pružnosť, vysychá, rýchlejšie sa olupujú vrchné vrstvy a vytvárajú sa ideálne podmienky pre tvorbu vrások a jej starnutie. Ako ju pred touto pohromou ochrániť, ak sa nechceme vzdať pobytu pri vode a na slnku? Mali by sme si dopriať dostatok antioxidantov ako bojovníkov proti voľným radikálov, ktoré sa nachádzajú v potravinách, najmä v zelenine i ovocí, ale i v orechoch a strukovinách. Čiže konzumovať čo najviac zeleninových a ovocných šalátov. Ešte šťastie, že veľa čerstvých zdrojov práve tróni na pultoch na trhoviskách a v hypermarketoch. A ktoré sú to?

  • čerešne, citrusové plody, jablká, čučoriedky, brusnice, maliny, hrozno, marhule, ananás, slivky, avokádo
  • brokolica, artičoky, rajčiaky, kapusta, červená paprika, špenát, červená repa, cesnak, mrkva, hrášok, tekvica
  • sójové bôby, čierna i červená fazuľa
  • lieskové, vlašské i pekanové orechy, slnečnicové a ľanové semiačka


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com