Ako naložiť s úrodou tekvíc

06.10.2024

VARENIE - SKLADOVANIE     V októbri dozrievajú plody tekvíc, z ktorých si radi pripravujeme chutné pokrmy. Aby sme mohli konzumovať tekvicovú polievku uvarenú z čerstvo postrúhanej dužiny aj v zimných mesiacoch, musíme sa o úrodu poriadne postarať.

  • Úrodu oranžových plodov treba stihnúť pozbierať do prvých prízemných mrazíkov, tie by ich mohli poškodiť. Ako poznáme, či je tekvica zrelá? Jej šupka je matná a tvrdá a stonku má mierne zaschnutú.
  • Pri odrezávaní plodu treba nechať čo najdlhšiu stonku, aspoň 5-centimetrovú, takto nám tekvica vydrží dlhšie. Problémom je, aj keď sa úplne odlomí. V takom prípade sa môžu cez otvor dostať do tekvice mikroorganizmy a odštartovať proces hnitia.
  • Poškodené plody spracujeme na kompót alebo sladkú zmes ako polotovar na plnenie koláčov, prípadne z nich uvaríme čerstvé jedlo. Nastrúhaná dužina na prípravu prívarku sa dá aj výborne zamraziť.
  • Zdravé odrezané tekvice necháme potom ešte niekoľko dní sušiť buď priamo na slnku alebo v teplejšej miestnosti, najlepšie v blízkosti vykurovacieho telesa.
  • Veľké tekvice uložíme do dobre vetranej chladnejšej miestnosti, pri teplote 10 až 16°C vydržia aj 4 mesiace. Nesmú sa však dotýkať, osvedčilo sa aj uloženie každej osve do sieťky. Nemali by však ležať na drevenej polici, lepšia ako podklad je vrstva suchej slamy.
  • Malé tekvice necháme tiež vysušiť a potom využiť ako štýlovú jesennú dekoráciu. Ak ich prestriekame bezfarebným lakom, budú nás tešiť dlhšie.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com