Ako neprísť o úrodu zemiakov

02.11.2024

VARENIE - SKLADOVANIE    Aj keď sa tešíme z dobrej úrody zemiakov, ešte nemáme vyhraté. Každý záhradkár vie, že dôležitá je aj správna filozofia uskladnenia, aby sme o časť zásob symbolického slovenského chleba neprišli.

  • Zber si treba naplánovať na slnečnejšie počasie, dážď situáciu komplikuje.
  • Potom zemiaky zbavíme hliny aj preto, aby sme mali dobrý prehľad o stave plodov.
  • Hľuzy detailne pretriedime a vyradíme všetky poškodené, zasiahnuté plesňou alebo tie so zeleným nádychom. Buďme nekompromisní a vylúčme zo zimnej zásoby aj všetky s menej nápadným poškodením, pretože o pár týždňov môžu byť zdrojom nákazy pre zemiaky uložené v ich blízkosti.
  • Dôležité je po vybratí zo zeme nechať zemiaky niekoľko dní v dobre vetranom priestore, počas ktorých oschnú a šupka im spevnie. Zahoja sa aj poranené miesta, ktoré vznikli pri zbere, a na ich povrchu sa vytvorí ochranná vrstva. Ideálom sú vtedy teplotné podmienky od 10 do 16°C.
  • V najbližších týždňoch ich treba preniesť na chladnejšie miesto. Zemiaky určené na konzumáciu by mali byť v zimných mesiacoch uložené v priestoroch s teplotou od 7 do 14°C a s optimálnou vlhkosťou vzduchu 80 až 90 percent. Pri vyššej by sa mohli začať tvoriť plesne.
  • Nastáva čas vegetačného obdobia, ktorého dĺžku ovplyvníme aj spôsobom uskladnenia. Zemiaky ukladajme preto v prepravkách, hodia sa drevené i plastové, alebo ich nechajme voľne položené na roštoch. Potrebný je aj prístup vzduchu, preto ich nedávajme do plastových vriec. Vhodná je dostatočne vlhká a čistá pivnica, garáž alebo komora (ale dostatočne chladná v rodinnom dome, nie v bytovke), kde máme istotu, že zemiaky nezamrznú.
  • Pri dodržaní teplotných podmienok a dostatočnom vetraní miestnosti nám môže táto dôležitá súčasť našich stravovacích zvykov vydržať asi 6 mesiacov. Napriek tomu musíme rátať s 5 až 10 percentnou stratou, pretože niektoré hľuzy sa časom znehodnotia (hnilobný proces, tvorba plesní). Väčšina zemiakov si však zachová svoju kvalitu obsahom vitamínov i minerálov s výnimkou vitamínu C, ktorého hodnoty pri dlhšom uskladnení klesajú.

Zásoby na zimu

Podobné opatrenia treba uplatniť aj pri uskladnení zemiakov, ktoré si kúpime vo väčšom množstve na zimu. Preto je dôležité vybrať zdravé plody od seriózneho producenta. A tiež vhodnú sortu – dlhšie vydržia poloneskoré a neskoré odrody. Aj keď obchody ponúkajú zemiaky po celý rok (neraz však pochybnej kvality), je príjemné mať zásoby tejto základnej potraviny stále po ruke.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com