Ako po sviatkoch neskončiť v nemocnici

18.12.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Vianoce sú skutočne celkovo štedré. Nielen na emócie a darčeky, ale aj na kaloricky bohaté jedlá. Tak ako s tým naložíme? Ako mám prežiť pohodové, ale aj chutné Vianoce bez toho, aby sme si spôsobili zažívací problém alebo pribrali zbytočne zo pár kilogramov? V hre je zároveň aj naše zdravie. Pretože množstvom ťažkých jedál si môžeme spôsobiť aj vážnejšie ťažkosti.

Aj naši predkovia sa po niekoľkotýždňovom pôste tešili na hodovanie počas sviatkov. Ale kalorické, najmä mäsité jedlá si pridávali postupne a nie náhodou pri štedrej večeri fungoval princíp troch súst z každého chodu. Takto sa nikto neobjedol. Zásady striedmosti platili aj pre deň sviatočný. Navyše sa ľudia kedysi viac pohybovali. Jednak tvrdo pracovali okolo gazdovstva a často chodili pešo, zvládali aj väčšie vzdialenosti, či už do vedľajšej dediny alebo na jarmok do mesta. Posed na voze ťahanom koňmi bol luxusom. Takto sa kalórie, prijaté v potrave, strácali ľahšie. My sviatočné dni trávime väčšinou pred televízorom, medzi obedom a večerou s bohato prestretým stolom si pod chvíľou zobneme vanilkový rožtek či makovník a ku káve si ešte doprajeme gaštanové pyré so šľahačkou. Kvantum sladkostí a nečinnosť, to je vražedná kombinácia.

Od štedrovečerného stola na infúziu

Bežným javom pri prejedení je pocit ťažoby, keď žalúdok nezvláda množstvo ťažšie stráviteľných jedál. Každá dietetická chyba, ktorú sprevádza neraz vracanie, bolesť žalúdka, kŕče v bruchu a hnačka, naruší harmóniu sviatku a postihnutý človek sa musí vzdať maškrtenia a prejsť na diétne stravovanie. Za všetko sa napokon platí.

Nekontrolované prejedanie však zvykne mať aj horšie následky. V tom prípade môže štrajkovať pankreas, ktorý vylučovaním tráviacich štiav pomáha spracovávať stravu v žalúdku. Ak si s náporom prijatej potravy tento orgán neporadí, môže dôjsť k zápalu a napokon jeho kolapsu. Človek s týmto problémom skončí napokon v nemocnici na infúziách, pretože hrozí riziko zápalu ťažšieho stupňa a neskôr krvácanie a zlyhávanie ďalších životne dôležitých orgánov. Akútnou pankreatitídou, ktorá sa prejavuje prudkými bolesťami, vracaním a horúčkou, sú ohrození aj zdraví ľudia, ktorí to preženú s alkoholom.

Opatrní musia byť aj ľudia s chronickými ťažkosťami žlčníka. Patria k pacientom, ktorí končia na pohotovosti počas Vianoc veľmi často. Stačí, ak si doprajú mastnejšie jedlá alebo si doprajú ďalšiu porciu vyprážaného kapra a majonézového šalátu, a výsledkom je podráždenie žlčníka s následkom bolestivého záchvatu, keď sa žlčníkové kamene dajú do pohybu. Po kolike nasleduje, samozrejme, prísna hladovka.

Ďalší ohrození pacienti:

  • Mnohé vianočné jedlá obsahujú veľa soli, ktorá ľuďom s hypertenziou zbytočne zvyšuje krvný tlak.
  • Opatrní musia byť aj pacienti s chronickými funkčnými chorobami tráviaceho traktu. Napríklad pri problémoch dráždivého čreva by mal každý vyradiť tie potraviny, ktoré ho nafukujú a spôsobujú mu kŕče.
  • Pri žalúdočnom vrede treba konzumovať ľahko stráviteľné jedlá primeranej teploty a navyše veľmi dobre požuté.
  • Pri problémoch s pečeňou, kedy sa môže hromadiť v brušnej dutine voda, treba rezignovať na údené mäso a klobásu i kapustnicu s vysokým percentom soli.
  • Ak diabetik neodolá medovému rezu či orechovým rožtekom, môže si totálne rozhádzať hodnoty cukru, čo ho bude stáť neskôr mnoho odriekania. Navyše pri zhoršení stavu ho ohrozuje prasknutie cievy v mozgu či v oku, ale v prvom rade hyperglykémia s možným následkom straty vedomia až kómy. Komplikáciou sú aj ich zle fungujúce obličky, ktoré nevládzu množstvo prijatej potravy spracovať.
  • Ľuďom, ktorí trpia na dnu, sa pre metabolickú chybu hromadia v tkanivách toxíny. Konzumácia kyslej kapusty a údenín, ktoré obsahujú puríny, zvyšujú hladinu kyseliny močovej, čo im spôsobuje prudké bolesti v kĺboch dolnej končatiny.
  • Deti s alergiou môžu po konzumácii ryby alebo orechov mať kožnú reakciu – červené fľaky a opuchy na tvári, perách ale i iných častiach tela.

Liečba bežnej koliky tráviaceho traktu:

  • ľahká strava, najskôr banány, potom aj varená ryža, neslané pečivo, po 2 až 3 dňoch prechod na normálnou stravu s výnimkou mastných a dráždivých jedál
  • príjem tekutín, ale iba stolových nenasýtených minerálnych vôd a čajov z harmančeka a mäty, z byliniek, ktorú upravujú trávenie
  • úplný oddych aspoň počas prvého dňa, potom sú dovolené kratšie prechádzky, v najbližšie dni sa však neodporúčajú žiadne športové aktivity

Ako sa správne stravovať počas sviatkov

Tradičné jedlá treba konzumovať v rozumnom množstve a dopĺňať ich častejším príjmom zeleniny a ovocia, ktoré pre obsah celulózy pomáhajú vyprázdňovať črevá a zbavovať organizmus toxínov.

Z mäsových jedál nepreferujme len bravčové či hovädzie, vhodnejšia je hydina, chudá na tuky, a ryby s obsahom poly nenasýtených mastných kyselín pre prevenciu aterosklerózy.

Mäso by sa nemalo jesť každý deň, občas si naordinujme len zemiakové alebo cestovinové jedlo.

Dôležité je prijímať dostatok tekutín, ale určite nie alkoholické a sladené nápoje, skôr čaje, minerálne vody a zriedené ovocné či zeleninové šťavy.

Podstatný je aj pohyb, keď už nie nefandíme klasickým zimným športom, doprajme si denne aspoň svižnú prechádzku pre spálenie prijatých kalórií, prekrvenie mozgu a zlepšenie činnosti srdcovo-cievneho systému.

Napokon posledné odporúčanie - varme racionálne. Do kapustnice namiesto údeného mäsa dajme viacej hríbov, do šalátu zamiešajme jogurt a nie majonézu, koláče slaďme medom a nie bielym cukrom, maslové krémy pri príprave zákuskov nahraďme tvarohovou náplňou a vianočné pečivo zameňme za natural oriešky a sušené ovocie.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com