Ako sa dá zahriať jedlom?

14.11.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Meteorológovia už predpovedajú citeľné ochladenie, zima bude naším chlebíkom každodenným. Zabaliť sa do teplého šálu a na hlavu si nasadiť ušianku či pletenú čiapku, keď vonku mrzne, je tá najprirodzenejšia ochrana pred zimou. Ale nie jediná. Zohriať sa môžeme aj správnou voľbou potravín.

Zahriať organizmus, rozprúdiť krv a dodať potrebnú energiu aj v mrazivých dňoch dokáže chutný horúci čaj. To vie aj malé dieťa. Ale, že podobný efekt má aj dusená zelenina alebo škorica, to si mnohí vôbec neuvedomujú. Čo treba konzumovať častejšie, aby sme ani počas zimných mesiacov nedrkotali zubami od pocitu chladu?

  • Horúce výdatné polievky ako tekutá strava pomáhajú mobilizovať činnosť obličiek, ktoré prečisťujú krv a zbavujú organizmus škodlivých látok, a tiež močového mechúra, ktorý je zase veľmi náchylný na prechladnutie.
  • Z pohánky ako tradičnej plodiny našich predkov sa dá pripraviť kaša, príloha v štýle ryže i nátierka alebo upiecť koláč.
  • Zázvor vylepší chuť mäsových jedál i polievok alebo rozhodne o charaktere keksov a rôznych druhov sladkého pečiva.
  • Škorica je výborná do jablkových múčnikov, ale i do vareného vína (v zime lepšie červeného) či teplého punču.
  • Výborné na prehriatie organizmu sú aj jedlá pripravené z mäsa, najmä z baraniny, z jahňaciny a z hydiny, ale aj z morských rýb.
  • Z druhov zeleniny je dobré preferovať cibuľu, cesnak, pór, chren a z ovocných plodov nás najlepšie zahrejú broskyne a datle alebo aj sušené jablká a marhule.
  • Hrejivé účinky majú aj plesňové syry a tiež výrobky z kozieho mlieka.
  • V zime treba hojnejšie používať pri varení aj badyán, klinčeky, bazalku, rascu a chilli.
  • Vegetariáni môžu ešte častejšie siahať po vlašských orechoch a slnečnicových semienkach.
  • A milovníci makových múčnikov poteší, že aj mak či už v buchte alebo na rezancoch, bezpečne rozohreje.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com