Ako sa stravovať v chladných mesiacoch
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Zimné mesiace sú pre organizmus náročné. Vyžadujú pre tvrdšie klimatické podmienky iný prístup k štýlu stravovania. Práve správne zvolené potraviny pomôžu kompenzovať negatívne vplyvy zimy kompenzovať.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200008707-4867b4867e/freepik_strava_chladne_mesiace_1.jpeg?ph=65bad9d253)
V tomto období sa treba vzdať radikálnych diét. V chladnom počasí potrebuje naše telo energeticky výdatnejšiu stravu ako v lete. Neznamená to, samozrejme, že si máme hojne dopriať najmä zakáľačkové pochúťky a intenzívne si pestovať tuk ako ochranný val pred mrazom. Stále platí, že najlepšia cesta je striedmosť. Upravíme len skladbu potravín a niektoré posunieme na dominantné pozície. Čo by teda v jedálničku počas blížiacej sa zimy nemalo zásadne chýbať?
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200008709-e3076e3079/freepik_strava_chladne_mesiace_2.jpeg?ph=65bad9d253)
- strukoviny, najmä sója ako bohatý zdroj bielkovín
- obilniny, hlavne celozrnný chlieb a pečivo
- biele mäso a ryby, ale vhodná je i divina a baranina
- vajíčka, syry a jogurty s vyšší percentom tuku
- šťavy z ovocia a zeleniny, výborné sú jablká, cvikla, mrkva a pomaranče
- čerstvé i sušené ovocie, najmä jablká, hrušky, slivky
- šaláty z čerstvej zeleniny, hlavne zo zeleru, červenej repy, kelu, tekvice, kapusty a húb
- kvasená kapusta
- orechy a oriešky
- jedlá ochutené zázvorom, kurkumou, cesnakom, škoricou, prípadne chilli
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com