Ako urobiť polevu na medovníčky
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Príprava na Vianoce je v mnohých rodinách v plnom prúde. Mnohé druhy vianočného pečiva už odpočívajú v škatuli a čakajú na svoju chvíľu slávy. Ale možno ešte nemáme ozdobené medovníčky, ktoré vyzerajú na miske veľmi malebne. A vynímajú sa pekne aj ako ozdoba na vianočnom stromčeku alebo umiestnené na vetvičkách z jedle.
Biela poleva je jednoduchá na prípravu, len musíme dodržať správny postup. Najprv si v miske vymiešame ručným mixérom zapnutým na malé otáčky vaječný bielok s trochou citrónovej šťavy a potom začneme pridávať preosiaty práškový cukor. Robíme to postupne, pretože bielky sú rôzne veľké a nedá sa určiť presná gramáž cukru. Kvalitu zlepší aj lyžička solamylu alebo maizeny. Mali by sme získať zmes hustejšej a vláčnej konzistencie, aby sa pri nanášaní neroztiekla. Miešať ju treba asi 15 minút, aby bola lesklá a aby v nej zároveň neostali kryštáliky cukru, ktoré by mohli malý otvor pri zdobení upchať. Ak nám nestačí len biela poleva, môžeme časť zmiešať s potravinárskymi farbivami a získať aj bledomodrú, žltú či ružovú verziu polevy. Polevu potom preložíme do papierového kornútika alebo do plastového vrecúška a tenkými nožnicami odstrihneme miniatúrnu špičku, aby sa nám podarili tenké čiary, ktoré vyzerajú na medovníčkoch ako ornamenty a cifrované ozdoby najkrajšie. Polevou zdobíme upečené medovníčky, ktoré sme nechali stáť niekoľko dní.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com