Ako uskladniť slivkové gule

14.08.2024

VARENIE - SKLADOVANIE    Keď sa odhodláme uvariť slivkové gule, tak nech to za to stojí. Urobiť zemiakové cesto vyžaduje čas. Preto zvykneme pripraviť väčšie množstvo, než sme schopní skonzumovať. Ako najlepšie slivkové gule uskladniť, aby sme si na nich ako čerstvých mohli pochutnávať povedzme o pár týždňov?

  1. Môžeme ich zmraziť surové. Slivky obalené v zemiakovom ceste rozložíme na plastovej tácke a na hodinku ich dáme čiastočne zamraziť. Predmraziť ich môžeme aj v umelohmotnom obale na vajíčka, ktoré dobre vyumývame. Potom sa už nelepia a môžeme ich premiestniť do mikroténového vrecúška. Takto pokračujeme, kým nespracujeme všetky slivkové gule. Keď dostaneme časom na múčne jedlo chuť, odoberieme potrebné množstvo a uvaríme. Do vriacej vody ich môžeme dať aj nerozmrazené, keď budú hotové, vyplávajú na povrch.
  2. Všetky gule uvaríme v dostatočnom množstve vody naraz. Vyberieme a rozložíme na plechu vystlanom papierom na pečenie alebo alobalom, aby vychladli. Keď sa už nelepia, nadávkujeme ich na umelohmotné tácky po 6 až 8 kusov, vložíme do mikroténového vrecka a uložíme do mrazničky. Keď ich vyberieme na konzumáciu, už ich samozrejme netreba variť, iba zohriať vo vriacej vode. Rozmraziť a zohriať sa však dajú aj v mikrovlnnej rúre.

Zopár dobrých tipov:

  • Cesto na slivkové gule alebo šúľance pripravujeme z čerstvo uvarených zemiakov, prípadne uvarených nanajvýš deň predtým.
  • Hotové cesto nenecháme dlho stáť, lebo začne rednúť a museli by sme do neho zamiesiť ďalšiu dávku múky. Kvalita sa však otáľaním zbytočne znižuje.
  • Po vymiesení cesto vložíme asi na pol hodiny do chladničky, potom sa bude lepšie tvarovať.
  • Zemiakové cesto bude kyprejšie, ak spolu s varenými zemiakmi postrúhame alebo pomelieme aj pár suchárov.
  • V prípade väčších sliviek, stačí do cesta vkladať len polovice. Ak máme kyslejšie druhy ovocia, kôstky vyberieme a do vnútra každej slivky vložíme kocku cukru alebo za lyžičku kryštálového.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com