Ako variť zemiaky

13.01.2025

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Tepelná úprava zemiakov patrí k tým jednoduchším alternatívam varenia. Napriek tomu je dobré orientovať sa v charakteristike správania tejto základnej potraviny, aby sme ju neznehodnotili.

Zemiaky hneď po ošúpaní vkladáme celé do studenej vody s troškou citróna alebo soli, pretože vplyvom kyslíka na vzduchu by začali černieť. Ale vo vode ich nenechávajme príliš dlho, aby sa nevylúhovali. Pre varením ich pokrájame a vložíme do hrnca.

Na sporák ich dávame variť zaliate studenou vodou, do ktorej pre chuť môžeme vhodiť aj vetvičku petržlenovej vňate. Trocha oleja zase zabráni, aby nevykypeli. Výnimkou sú len nové zemiaky, tie vkladáme do vriacej vody.

Staré zemiaky necháme od bodu varu variť najviac 25 až 30 minút, pretože by sme ich pripravili o dôležité živiny. Vitamín C sa rýchlo stráca aj v železných, medených alebo poškodených hrncoch. Nové varíme ešte kratšie.

Vodu z uvarených zemiakov nikdy nevylievajme. Je obohatená vitamínmi a stopovými prvkami minerálov, ktoré sa zo zemiakov vyplavili. Môžeme z nej okamžite uvariť zeleninovú polievku alebo ju nechať zamraziť a neskôr použiť ako základ pre prípravu omáčky alebo na podliatie duseného mäsa.

Pri varení zemiakov v šupke je situácia jednoduchšia: vyberieme rovnako veľké plody, aby tie väčšie neboli polosurové, dobre ich poumývame, zbavíme ich klíčkov pre obsah jedovatých látok a do vody pridáme trochu soli alebo lyžicu oleja, aby nepopraskali. Uvarené ich schladíme rýchlo studenou vodou, budú sa ľahšie šúpať.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.public-domain-image.com