Ako zmení celiakia život pacienta
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Žalúdočné ťažkosti trápili Katarínu pol roka. Bolo jej zle po každom jedle a cítila sa stále unavená, čo praktická lekárka zhodnotila ako prepracovanosť a stres. Až jej napokon odborníci zistili celiakiu čiže neznášanlivosť lepku.
Tridsaťročná Katarína už mala skúsenosti s alergiou na pele, a tiež s potravinovou na jablká, broskyne, jahody a maliny. Preto bola v stravovaní striedma a disciplinovaná. Napriek tomu mala posledné mesiace denne tráviace problémy. Bolel ju žalúdok, často zvracala, trápili ju hnačky. "Stačilo si dať pol žemle alebo suchár a žalúdok okamžite zareagoval bolesťou. Už som nevedela, čo robiť. Bola som z nízkeho príjmu jedla tak vyčerpaná, že som ráno ani nevládala vstať, nemala som žiadnu energiu. Nikam som nechodila, z práce sa len ledva dovliekla domov." Praktická lekárka predpokladala, že má žalúdočnú neurózu. Má sa vraj upokojiť, spomaliť tempo a všetko prejde. No neprešlo. Nasledovala návšteva gastroenterológa.
Keď je lepok nepriateľom
Aj keď u tejto pacientky zarezonovalo podozrenie na žalúdočný vred a dokonca na rakovinu, žiadna z týchto diagnóz sa nepotvrdili. Zmeny na dvanástniku jednoznačne poukázali na celiakiu a ďalšie testy ju potvrdili. Musela sa so svojím ochorením zoznámiť. V prvom rade, že v jej organizme ako celiatika spôsobuje lepok podráždenie imunity. Výsledkom je zápal a poškodenie sliznice tenkého čreva. Neskôr sa jeho steny stenčia a klky, dôležité pre vstrebávanie živín, sa skrátia. Funkcia tenkého čreva sa výrazne zhorší, zníži sa prísun látok, čo spôsobuje pacientovi rôzne tráviace, ale aj ďalšie zdravotné problémy, pretože telu chýbajú dôležité živiny, aj vitamíny a minerály.
Nie vždy sa ochorenie prejavuje bolesťami žalúdka, zvracaním či hnačkami a len zriedka má dramatický priebeh spojený s výrazným chudnutím alebo opuchmi. Klasickým symptómom je skôr únava a znížená výkonnosť. Niektorí o svojom probléme dlho netušia. Ale roky berú železo pre chudokrvnosť, čo sa u žien často pripisuje na vrub gynekologických ťažkostí. Inokedy môžu byť príznakom aj zvýšené pečeňové testy alebo problémy s pleťou. Neliečená celiakia čiže dlhodobé poškodzovanie tráviaceho systému pôsobením lepku má niekedy aj vážnejšie dôsledky pre človeka. Nedostatkom vápnika sa urýchli proces osteoporózy, pri ktorej sa kosť sa stáva krehkou a stráca na pevnosti, takže hrozia častejšie zlomeniny. A v niektorých prípadoch môže chronický zápal čreva a poškodenie jeho stien vytvoriť podmienky pre rozvoj rakoviny.
Rodinne zaťažení
Aj keď sa občas v súvislosti s celiakiou hovorí ako o alergii, v skutočnosti ide o autoimunitné ochorenie, pre ktoré musí mať človek genetické predpoklady. Preto sa v jednej rodine neraz vyskytuje aj viacej takýchto pacientov. Vo svojej výbave musí mať človek gén, ktorý neznášanlivosť lepku spôsobuje. Niekto má problém už v detstve, u iného sa objaví v tridsiatke alebo i v staršom veku, no nie u každého sa toto ochorenie rozvinie. Spúšťačom môžu byť rôzne faktory, napríklad stres. Problém pacienta sa komplikuje o to viac, že lepok je látka, ktorú obsahujú všetky základné obilniny charakteristické aj pre náš región – pšenica, ovos, raž a jačmeň. A práve produkty z týchto potravín tvoria veľkú časť jedálnička, našich stravovacích zvyklostí. Každý pacient musí byť na seba prísny, kľúčovou je disciplinovanosť v charaktere jedla. Každý prehrešok telo vráti bolesťou a zažívacími ťažkosťami.
Liečba vhodným jedlom
Celiatici neužívajú lieky, ale liečia sa správnym výberom potravín. Dovolené sú mliečne výrobky, mäso, ryby, zemiaky, ryža, zelenina i ovocie, no zakázaným ovocím je chlieb, pečivo, keksy, čipsy, zákusky a cestoviny. Podobné produkty môžu pacienti len tie, ktoré sú pripravené z bezlepkovej múky. Sú to však drahšie výrobky a poisťovňa prispieva len čiastočne, ani výber nie vždy dostatočne pestrý. Mnohí si preto pečú chlieb a pečivo doma sami. Múka sa však môže nachádzať aj v údeninách a problémom sú aj potraviny, ktoré obsahujú modifikovaný škrob. Vyskytovať sa môže aj v čokoláde, syroch, bujónoch a rôznych ochucovadlách, ako je kečup či horčica. Každý pacient preto musí trpezlivo študovať všetky informácie na obaloch.
Ak však pacient všetky odporúčania gastroenterológa či dietológa dodržiavajú, črevo sa po čase upraví a človek sa cíti omnoho lepšie. Aj Kataríne sa napokon sily sa vrátili, dokonca sa vyriešil aj problém s pleťou na tvári a so zvýšenou hladinou cholesterolu a cukru v krvi. Trvalo však pol roka, kým sa dala do poriadku.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com