Aromatické pochúťky zo žltého melóna

20.07.2024

VARENIE - POTRAVINY    Dôvodov, prečo si v lete čo najčastejšie naložiť na tanier šťavnaté kúsky melónu, je viac než dosť. Okrem toho, že výborne osvieži, je prínosom pre naše drahé zdravíčko. Posilňuje obranyschopnosť, zlepšuje koncentráciu, dodáva energiu, redukuje nervozitu, podporuje metabolizmus, zlepšuje funkčnosť tráviacej sústavy, pomáha zbavovať organizmus škodlivých látok a je aj dobrou prevenciou proti rakovine.

Niekto to rád jednoduché, preto si najradšej zamaškrtí na porcii pokrájaného dobre vychladeného cukrového melónu. Iný rád experimentuje a skúša nové kombinácie. Viete, aké gurmánske kreácie sa zvyknú z neho pripravovať?

  • Obľúbený je sorbet, ale výborná je aj studená letná polievka, v takom prípade treba dužinu melónu rozmixovať. Tú môžeme použiť aj pri príprave ovocných koktailov a bowle a potom ešte pridáme pár menších kúskov melóna.
  • Najčastejšie sa z neho pripravujú predjedlá na slano. Výborne chutí so šunkou, najmä s originálnou talianskou parmskou, ktorá je viac vysušená, viac vyúdená, dosť slaná a krája sa na super tenko. Ak chceme pripraviť efektné pohostenie pre priateľov, kúsky žltého melónu zabalíme do plátku šunky a a ochutíme štipkou soli i korenia a ešte pokvapkáme olivovým olejom a balzamikovým octom. Predjedlo sa najlepšie zapíja sladkým vínom, napríklad muškátom a portským.
  • Toto ovocie inšpiruje aj k príprave šalátov, k melónu sa zvyknú pridávať orechy, hydinové i krabie mäso a rôzne druhy syrov. Môže sa ochutiť ďumbierom, bude pikantnejší.
  • Žltý melón je vhodnou ingredienciou aj pri príprave dezertov najčastejšie v kombinácii s jogurtom alebo s tvarohom.

Poznámka: Pre nízku kalorickú hodnotu (100 g obsahuje 45 kcal) je žltý melón vhodnou potravinou pri redukčnej diéte a udržiavaní ideálnej hmotnosti. Na raňajky si ho zvykne dávať aj svetoznáma herečka Julia Roberts a to je skutočne štíhla dáma!


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com