Bageta po francúzsky

17.01.2025

VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE     Bageta, v origináli baguettes, je francúzskou tradíciou, ktorá patrí neodmysliteľne popri croissantu hlavne k raňajkám. Je charakteristickou súčasťou pohostenia v malých parížskych reštauráciách a jej obmeny v rôznych veľkostiach ponúkajú všetky francúzske pekárničky.

  • Dôvod, prečo tento dlhý štíhly biely druh pečiva či chlebíka z kysnutého cesta so šikmými rezmi na vrchu vznikol, bol praktický. Autorom bol jeden pekár za čias Napoleona, ktorý chcel zjednodušiť prepravu poživne a tak vymyslel štíhlu bagetu, ktorá sa mohol vojak zasunúť so bočného vrecka nohavíc.
  • Kvalitná a chutná je bageta, ktorá je vo vnútri mäkká a kyprá, ale kôru má naopak vypečenú do chrumkava. Bežný druh má hmotnosť okolo 250 g a je dlhý okolo 40 cm, ale často sa pečú aj metrové. Receptúry sú rôzne, pekári si svoje vlastné úzkostlivo chránia. No hovorí sa, že príčinou výnimočnosti originálnej francúzskej bagety je doba kvasenia cesta počas celej noci.
  • Bageta sa na raňajky často konzumuje sa s maslom a s džemom alebo so šunkou i s čerstvou zeleninou a obľúbená je aj s majonézou, s plátkami kvalitnej údeniny a syra, s listom šalátu a s kolieskami paradajky. No Francúzi si ju radi namáčajú aj do kakaa alebo do kávy v typických veľkých šálkach.
  • Bageta nechýba vlastne na stole ani pri obede či večeri. Kúskom bieleho pečiva sa zvykne zajedať krémová zeleninová polievka alebo aj mäsový pokrm s prílohou či záverečné sústo syra. K vínu sa výborne hodí bageta natretá bylinkovým maslom a cesnakom.
  • Tento zaujímavý prvok francúzskej kuchyne odkopírovali aj ďalšie národy, už v 19. storočí ju piekli aj viedenskí pekári. Neskôr si ju obľúbili aj Nemci a Španieli, ktorí využívajú pokrájanú bagetu na prípravu pinchos čiže jednohubiek s rôznou oblohou podávaných k vínu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com