Bataty sú výživnejšie ako klasické zemiaky
VARENIE - POTRAVINY Aj keď na pultoch obchodov sa už roky ponúkajú sladké zemiaky (inak bataty), našinec siaha častejšie po tých obyčajných. Dôvodom býva asi vyššia cena alebo aj málo vedomostí o tejto potravine.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200010025-ec4c4ec4c6/freepik_bataty_1-1.jpeg?ph=65bad9d253)
Pôvod
Sladké zemiaky nemajú vlastne nič spoločné s klasickými druhmi zemiakov, ktoré sa pestujú bežne v našich klimatických podmienkach. Ide o hľuzy rastliny batata (povojník batátový), ktoré môžu dosahovať hmotnosť až 2 kg. Pochádzajú z Južnej Ameriky, kde boli jednou z hlavných potravín Indiánov, a do Európy sa dostali v 16. storočí. Druh s oranžovo zafarbenou dužinou je rovnako sladký ako karotka, chuťovo dokonca pripomína gaštany a čo je dôležité – okrem cukru a škrobu obsahuje viac vitamínov ako bežné zemiaky.
Prínos pre zdravie
Množstvom vitamínu E konkurujú bataty orechom a semenám, čím pôsobia pozitívne na stav srdca či kože a u mužov i plodnosť. Sladké zemiaky sú pre vysoký obsah beta-karoténov výborným antioxidantom a preto ich konzumáciou znižujeme riziko srdcových ochorení, mŕtvice, niektorých druhov rakoviny i sivého zákalu. Sú kvalitným zdrojom draslíka, ktorý pomáha regulovať krvný tlak. Rovnaký účinok má prítomný pektín. Pre vysoký obsah železa by tento druh potraviny mali často konzumovať najmä ľudia trpiacimi chudokrvnosťou a tým zníženou hladinou energie či odolnosťou proti infekciám. Denná ideálna dávka, ktorá zabezpečí organizmu dostatok karoténov, je asi 250 g. Ak ho budeme konzumovať so šupkou, zabezpečíme si prísun vlákniny, ktorá zlepšuje priebeh trávenia.
Využitie v kuchyni
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200010027-6189161893/freepik_bataty_2.jpeg?ph=65bad9d253)
Pri kúpe treba zistiť, či sú hľuzy nepoškodené a tvrdé. Zvyčajne ich spracúvame aj so šupkou, ale staršie hľuzy treba ošúpať. Pred varením ich dôkladne poumývajme kefkou, pokrájajme na väčšie kúsky a vo vode s lyžičkou medu a štipkou soli varme 15 až 20 minút. Ak chceme pripraviť pyré, dobu varenia treba predĺžiť. Výbornú sú aj pečené, na zvýraznenie chuti pridajme ďumbier, koriander alebo ostrú kájenskú papriku, prípadne štipku muškátu. Kto obľubuje zemiakové placky, môže ich pripraviť z batatov a podávať ich s kyslou smotanou. A pri príprave zemiakových jedál môžeme približne polovicu množstva nahradiť práve sladkými zemiakmi. Z varených batatov je výborný šalát s kyslo-sladkou zálievkou a dokážu výborne nahradiť tekvicu v koláči. Pochúťkou sú aj batatové lupienky. Stačí ich aj so šupkou nakrájať na tenké plátky a pokvapkané olejom opatrne upiecť v rúre.
Poznámka: Pri pečení alebo grilovaní sa v batatoch štiepia škroby na cukry, čo je dôvodom výraznej sladkosti. Zároveň tento proces pomáha telu lepšie vstrebávať beta-karotén.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com