Benefity jarnej zeleniny a ovocia
ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Už sa blíži obdobie, keď budeme z trhoviska nosiť čerstvé vitamíny nosiť z trhoviska alebo z vlastnej záhradky. Opäť šanca dodať svojmu telu dôležité živiny, ktoré nám pomáhajú naštartovať sa po chladnejších mesiacoch do aktívnejšej časti roku. A profitovať môžu aj chronickí pacienti. Čo všetko nájdeme v hrášku či mladej cibuľke?

Hrášok - je bohatým zdrojom proteínov, železa, zinku, kyseliny listovej, vitamínu C, karoténu a hlavne vitamínu B1, vďaka ktorému dobre spíme, chutí nám jesť a máme dobrú náladu.
Reďkovka – je zdrojom magnézia a jódu, zlepšuje trávenie, vylučovanie sekrétov i vykašliavanie, je dobré ju pridať do jedálnička ľuďom, ktorí majú zápaly kĺbov, reumu, pľúcne ochorenia, katar dýchacích ciest, nechuť k jedlu, dysfunkciu pečene, žlčové kamene a ťažkosti s črevami.
Mladá cibuľka – obsahuje veľa vitamínu C i vitamíny skupiny B, podporuje imunitu, chráni pred baktériami a blahodarne pôsobí na pokožku, pre prítomnosť antioxidantov je prevenciou proti rakovine, znižuje krvný tlak a zlepšuje krvotvorbu.
Medvedí cesnak – obsahuje účinné látky, ktoré bránia kôrnateniu ciev a vysokému krvnému tlaku, podporujú hojenie rán, tlmia bolesť spôsobenú zápalom, liečia kožné lišaje a zlepšujú pamäť.
Jahody – dodávajú organizmu veľa železa a mangánu, čo je výborné pre kosti, nervy, krv i mozog, betakarotén a vitamíny skupiny B, ktoré vytvárajú dobrý obranný štít pred vírusmi a baktériami, prítomný pektín ako vláknina zase úspešne bojuje so zápchou, mimoriadne vhodné ovocie pre pacientov s dnou a reumou.
Čerešne - sú balzamom pre tráviaci systém, pomáhajú odstraňovať zápchu, čistia pečeň i obličky, zbavujú telo toxínov a pomáhajú pri redukcii hmotnosti.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com