Brokolica je zelený zázrak
VARENIE - POTRAVINY Zelenina s typickou jemne horkastou chuťou sa vyznačuje vlastnosťami, ktoré posilujú organizmus a pôsobia preventívne najmä proti vzniku rakoviny. Viaceré výskumy potvrdili, že u ľudí, ktorí konzumovali túto hlúbovitú zeleninu denne, sa výrazne znížil výskyt rakoviny najmä hrubého čreva.
Pôvod
Brokolica pochádza z Malej Ázie, odkiaľ ju do Talianska priviezli moreplavci. Rimania si ju veľmi cenili a pestovali ju v čase Veľkej rímskej ríše aj v nemeckých krajinách. V stredoveku ju do svojej kuchyne zakomponovali i Francúzi. Po prvej svetovej vojne sa na brokolicu v Nemecku zabudlo, jej nová éra začala v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, postarali sa o to prisťahovalci z krajín Stredomoria, ktorí sme prišli za prácou. Na Slovensku bola dlho neznámou zeleninou, dnes sa však teší veľkej obľube. Je vhodná pre všetky vekové kategórie vrátane malých detí a seniorov, dokonca sa odporúča na pravidelnú konzumáciu diabetikom.
Prínos pre zdravie
Prítomnosť železa chráni človeka pred anémiou a obsah betakaroténu a vitamínov C a E zase pred srdcovocievnymi ochoreniami, infarktom a sivým zákalom oka. Vysoký obsah kyseliny listovej pomáha tehotným ženám, pretože redukuje riziko rázštepu chrbtice plodu. Je to plnohodnotná zelenina, ktorá by pre svoje nutričné hodnoty nemala chýbať v jedálničku. Pre dosiahnutie efektu v rámci prevencie je potrebné týždenne trikrát skonzumovať asi 150 g najmä odrody s fialovými výhonkami alebo zelenej brokolice. Čo všetko dokáže? Detoxikuje organizmus, bojuje proti alergiám a zápalom, harmonizuje krvný tlak, pomáha schudnúť, chráni oči a zlepšuje zrak, znižuje riziko rakoviny i osteoporózy.
Využitie v kuchyni
Niekomu postačí jednoduchý recept - ružičky zeleniny necháme krátko povariť vo vode alebo v pare a prípadne preliať šalátovým dresingom alebo majonézovou omáčkou. Iný to rád horúce. K chutnej večeri potrebujeme dve pokrájané žemle, ktoré opražíme na posekanej cibulke. Pridáme asi 500 g krátko povarených brokolicových ružičiek, 150 g mäkkej salámy alebo údeného mäsa, mleté čierne korenie a postrúhaný muškátový orech. Zmes treba zaliať 100 ml mlieka, nechať prejsť varom a rozotrieť do vymastenej misy z jenského skla. Potom všetko zalejeme 2 rozšľahanými a osolenými vajciami zmiešanými so smotanou a postrúhaným syrom. Zapečené podávame so zemiakovou kašou a sezónnym šalátom.
Skladovanie
Pri výbere brokolice sa treba vyhýbať drevnatému hlúbu a zhnednutej ružici, ktorá má horkastú chuť. Uskladňujeme ju zabalenú vo fólii na najteplejšom mieste chladničky a čo najrýchlejšie spotrebujeme.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com