Brusnice sú jedlé až po prvých mrazoch

09.10.2024

VARENIE - POTRAVINY     Brusnice možno nie sú tak obľúbené ako čučoriedky alebo ríbezle, ale zvykli ich vo svojej komore mávať už naše staré mamy. Dobre vedeli, že červené bobule sú veľmi zdravé.

Z lesného ovocia sú brusnice vhodné na zber najneskôr, jedlými sa stávajú až po prvých mrazoch. Dozrievajú síce už na rozhraní augusta a septembra, ale sú ešte tvrdé a chuťou kyslé až horkasté. Zložením sú príbuzné s čučoriedkami.

Pôvod:

Toto ovocie výraznej červenej farby rastie najmä v severnej a strednej Európe a v Škandinávii ho pestujú vo veľkom. Už stáročia sú brusnice známe ako potravina a liek zároveň. Pôvodní obyvatelia Ameriky ich používali aj pri otrave krvi. Kedysi bývali výborným zdrojom vitamínu C v zimných mesiacoch.

Prínos pre zdravie:

Brusnice chránia pred infekciou močových ciest. Znemožňujú totiž baktérií Escherichia coli spôsobujúcej toto ochorenie uchytiť sa na steny čriev a močového mechúra. Ako prevenciu sa odporúča zjesť za hrsť bobúľ alebo vypiť pol šálky brusnicovej šťavy. V prípadne akútnej infekcie a hnačky problém liečime trojnásobným množstvom bobúľ alebo asi 400 ml šťavy. Ďalšou prednosťou tohto prírodného lieku je jeho antivírusový účinok a zvyšovanie odolnosti organizmu pri pravidelnej konzumácii. Brusnice tiež znižujú hladinu vápnika v moči, takže redukujú možnosť tvorby obličkových kameňov. Riešiť nimi môžeme aj nechutenstvo.

Skladovanie:

Brusnice sa môžu jesť surové, ak si ich chceme zachovať aj mimo sezóny, dajú sa úspešne zmraziť a tiež sušiť. Jednoduchý recept je povariť ich v troche vody 5 až 10 minút a pridať med a zmiešať. Zmes potom uložíme do chladničky.

Využitie v kuchyni:

Brusnice sa môžu jesť surové mierne osladené alebo zmiešané so sladším ovocím (broskyne, melón, hrušky), posekané alebo rozmixované mu dodávajú pikantnú príchuť. Celé bobule sa pridávajú aj na rôzne sladké kaše alebo dokážu dodať výnimočnú chuť aj syrovým nátierkam. Častejšie sa však spracúvajú na kompóty, marmelády, želé či brusnicové pyré. Brusnicové omáčky dokonca zlepšujú chuť do jedla. Výborne sa znášajú s divinou a rybami v oleji, vlastnosti si brusnice uchovávajú aj pri tepelnom spracovaní.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com