Bryndzové halušky

20.04.2024

VARENIE - RECEPTY - BEZMÄSITÉ JEDLÁ    Tradičné slovenské jedlo patrí medzi obľúbené receptúry, obzvlášť na jar, keď je bryndza najchutnejšia.

Ingrediencie:

  • 4 zemiaky
  • 1 lyžička soli
  • 300 g polohrubej múky
  • 250 g bryndze
  • 3 lyžice kyslej pochúťkovej smotany
  • 200 g slaniny
  • pažítka

Príprava:

Zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme k nim soľ. Múku pridávame postupne a podľa toho, aké zemiaky máme k dispozícii. Tie vodnatejšie pojmú viac múky. Kedy má cesto správnu konzistenciu? Keď v ňom zostane stáť varecha. Údenú slaninku nakrájame a na miernom ohni pomaly pražíme. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a cesto do nej nahádžeme z lopárika alebo pretlačíme cez haluškovač. Počas varenia halušky občas premiešame. Necháme ich variť cca 10 minút, až kým nevyplávajú na povrch. Uvarené halušky scedíme a dáme do väčšej misy, kde ich zmiešame s bryndzou. Aby boli zamatovejšie, pridáme kyslú smotanu. Naservírované na tanieri ich polejeme trochou vyškvarenej masti a posypeme opraženou slaninkou a prípadne aj posekanou pažítkou.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com