Bylinkové dezerty a zákusky

17.08.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE     Experimentovanie patrí do kuchyne. Nedržíme sa len overených receptov od mamy, lákajú nás aj nové neznáme inšpirácie. K podobným patrí aj používanie byliniek nielen pri príprave jedál z ryby, mäsa či zo zemiakov, ale aj pri dekorovaní a ochucovaní múčnikov a dezertov. A ktoré chute môžeme kombinovať, aby sme dosiahli dokonalý chuťový zážitok sebe i svojim hosťom?

medovka – ideálna rastlinka na dekorovanie dezertov, najmä tvarohových, ovocných šalátov i miešaných nápojov a bowle, hodí sa najmä k marhuliam, jablkám, nektárinkám a broskyniam

mäta – perfektná k zmrzlinovým pohárom, k ovocným dezertom a k dreniam, v arabských krajinách nechýba v jogurtových dezertoch

bazalka – sladkasté lístky doplnia sorbety alebo šaláty z ananásu a citrónu

thajská citrónová bazalka – má miesto v chladených nápojoch a v kokosových mliečnych dezertoch

rozmarín – mlieko z vylúhovaných listov dokáže zvýrazniť chuť vanilkovej zmrzliny, lístky však vylepšia aj letnú limonádu a používajú sa i pri pečení keksov, kandizované kvety rozmarínu sú chutnou ozdobou dezertov

ovocná šalvia – jej lístky treba zmiešať s cukrom a s jahodami a použiť pri príprave ovocných pohárov

materina dúška – s citrónovou arómou je použiteľná najmä pri zákuskoch a dezertoch so želé

borák – zvykne sa pridávať do jogurtov a miešaných nápojov

mexický nechtík – pre mätovú príchuť sa kombinuje s melónom a pridáva sa do šalátov z bobuľového ovocia

archangelika – pripomína sladkosťou chuť rebarbory a uplatňuje sa pri príprave nákypov, džemov a kompótov, z mlieka, v ktorom sme nechali túto bylinku vylúhovať, môžeme urobiť puding alebo zmrzlinu

pelargónia čiže muškát – listy (ktoré povaríme v mlieku alebo necháme dlhšie v cukre) dochutíme puding, zmrazenú ovocnú dreň, želé, zmrzlinu i krémové omáčky

levanduľa – listy môžeme posekať do cesta na koláče, keksy a sladké pečivo, mlieko dochutené touto bylinkou je výborné na varenie pudingu a použiteľný na prípravu koláčov je cukor s arómou levandule (konárik bylinky zasunieme do dózy s cukrom asi na týždeň), levanduľa sa kamaráti najmä s černicami, čučoriedkami, čerešňami, morušou, slivkami a jahodami

pandan – je bylinka obľúbená hlavne v Indii, kde sa používa na ochutenie koláčov, palaciniek, krémových dezertov, cukroviniek, zmrzliny a limonády

mikroméria – listy dodajú správnu chuť letným dezertom z bobuľového ovocia

yzop – listy sa využívajú na dochutenie osviežujúcich nealkoholických nápojov, ale i ovocných drení a dezertov najmä z marhúľ, višní, čerešní a jahôd

alojzia citrónová – je obľúbenou prísadou do dezertov, nápojov, ovocných šalátov či peny i zmrzliny v Južnej Amerike


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com