Bylinkové dezerty a zákusky
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Experimentovanie patrí do kuchyne. Nedržíme sa len overených receptov od mamy, lákajú nás aj nové neznáme inšpirácie. K podobným patrí aj používanie byliniek nielen pri príprave jedál z ryby, mäsa či zo zemiakov, ale aj pri dekorovaní a ochucovaní múčnikov a dezertov. A ktoré chute môžeme kombinovať, aby sme dosiahli dokonalý chuťový zážitok sebe i svojim hosťom?
medovka – ideálna rastlinka na dekorovanie dezertov, najmä tvarohových, ovocných šalátov i miešaných nápojov a bowle, hodí sa najmä k marhuliam, jablkám, nektárinkám a broskyniam
mäta – perfektná k zmrzlinovým pohárom, k ovocným dezertom a k dreniam, v arabských krajinách nechýba v jogurtových dezertoch
bazalka – sladkasté lístky doplnia sorbety alebo šaláty z ananásu a citrónu
thajská citrónová bazalka – má miesto v chladených nápojoch a v kokosových mliečnych dezertoch
rozmarín – mlieko z vylúhovaných listov dokáže zvýrazniť chuť vanilkovej zmrzliny, lístky však vylepšia aj letnú limonádu a používajú sa i pri pečení keksov, kandizované kvety rozmarínu sú chutnou ozdobou dezertov
ovocná šalvia – jej lístky treba zmiešať s cukrom a s jahodami a použiť pri príprave ovocných pohárov
materina dúška – s citrónovou arómou je použiteľná najmä pri zákuskoch a dezertoch so želé
borák – zvykne sa pridávať do jogurtov a miešaných nápojov
mexický nechtík – pre mätovú príchuť sa kombinuje s melónom a pridáva sa do šalátov z bobuľového ovocia
archangelika – pripomína sladkosťou chuť rebarbory a uplatňuje sa pri príprave nákypov, džemov a kompótov, z mlieka, v ktorom sme nechali túto bylinku vylúhovať, môžeme urobiť puding alebo zmrzlinu
pelargónia čiže muškát – listy (ktoré povaríme v mlieku alebo necháme dlhšie v cukre) dochutíme puding, zmrazenú ovocnú dreň, želé, zmrzlinu i krémové omáčky
levanduľa – listy môžeme posekať do cesta na koláče, keksy a sladké pečivo, mlieko dochutené touto bylinkou je výborné na varenie pudingu a použiteľný na prípravu koláčov je cukor s arómou levandule (konárik bylinky zasunieme do dózy s cukrom asi na týždeň), levanduľa sa kamaráti najmä s černicami, čučoriedkami, čerešňami, morušou, slivkami a jahodami
pandan – je bylinka obľúbená hlavne v Indii, kde sa používa na ochutenie koláčov, palaciniek, krémových dezertov, cukroviniek, zmrzliny a limonády
mikroméria – listy dodajú správnu chuť letným dezertom z bobuľového ovocia
yzop – listy sa využívajú na dochutenie osviežujúcich nealkoholických nápojov, ale i ovocných drení a dezertov najmä z marhúľ, višní, čerešní a jahôd
alojzia citrónová – je obľúbenou prísadou do dezertov, nápojov, ovocných šalátov či peny i zmrzliny v Južnej Amerike
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com