Čaj potrebuje suché a tmavé miesto
VARENIE
- SKLADOVANIE Aby
sme si mohli vychutnať správnu arómu čierneho či zeleného čaju, mali by sme mu
venovať pozornosť aj štýlu skladovania.
Zásadne potrebuje suché, tmavé a chladnejšie prostredie. Sypaný čaj treba dávať do vzduchotesných nádob z keramiky, skla, porcelánu alebo plastu. Kovové sa najmä pre uskladňovanie zeleného čaju neodporúčajú, ale ich výhodou je dobré tesnenie. Dobrá kombinácia je však plechová nádoba a čaj porciovaný v papierových vrecúškach. Na sypaný je lepšie používať menšie nádoby, aby sme čaj vždy minuli a doplnili čerstvými zásobami. Ale pri väčšom množstve čaj zase pomalšie starne, pretože si udržiava svoju vlastnú mikroklímu. Dobre uskladnený čaj vydrží aj niekoľko rokov, ak však stratí svoju vôňu, treba ho ako zvetraný zlikvidovať. Problémom môže byť aj blízkosť kávy alebo voňavého korenia, ktoré likvidujú jemnosť čajovej arómy, lístky čaju majú totiž schopnosť absorbovať cudzie pachy.
V žiadnom prípade ho neumiestňujme do skrinky nad sporákom alebo nad kuchynským drezom, pretože čaju para i vlhkosť škodia.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com