Čaj zo šípok nikdy nevarte
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Je to bežná prax. Ak si pripravujeme čaj z byliniek alebo usušených plodov, jednoducho zmes zalejeme vriacou vodou. V prípade šípkového čaju by to bola chyba.
Horúca voda likviduje vitamíny C, A, K i skupiny B, takže v konečnom dôsledku znehodnocuje nápoj, ktorý pijeme ako zdravotnú barličku často počas prechladnutia či chrípky. Ak nechcete o väčšinu týchto látok prísť, musíme zvoliť iný postup.
Rozdrvené šípky v objeme asi dve polievkové lyžice zalejeme litrom studenej vody a necháme vylúhovať z včera do rána alebo v priebehu dňa. Nálev potom precedíme cez plátno alebo husté plastové sitko (kovové ničí vitamíny). Pred konzumáciou čaj len trochu prihrejeme alebo ho pijeme studený. Takto si zachováme vysoké percento vitamínu C.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com