Caprese – talianska trojka

11.03.2025

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL   V jednoduchosti je krása. Aj krása chuti. Taliani na to prišli už dávno. A preto si často a radi robia aj nenáročný šalát, ktorý je postavený na skvelom prepojení príchutí a farieb. Na svoj šalát caprese nedajú dopustiť a naučili ho pripravovať aj zvyšok sveta.

Tento šalát, podávaný ako predjedlo s pečivom, zaujme už na prvý pohľad. Kombinácia troch typických farieb štátnej vlajky tejto stredomorskej krajiny pôsobí veľmi sviežo. Biela mozzarella ako tradičný taliansky syr, červené paradajky, ktoré v južanskej kuchyni nemôžu chýbať, a neodmysliteľné sýtozelené listy bazalky.

Teplá i studená verzia

Mozarrellu i paradajky treba nakrájať na plátky a naservírovať striedavo do misky na zapekanie. Navrch sa uložia listy bazalky a všetko sa posype mletým čiernym korením i soľou a pokvapká olivovým olejom. Napokon sa šalát nechá zapiecť na dobu 8 minút pri teplote 150°C. Pre podávaním sa ešte pokvapká balzamicom. Šalát sa môže pripraviť i na studeno, plátky paradajok a mozzarelly sa striedavo uložia na tanier a pridajú sa i listy bazalky. A už chýba len olivový olej a soľ. Ale výborne ho dochutí pesto vymixované z olivového oleja, cesnaku, bazalky, pár arašidov, lyžičky parmezánu a štipky soli.

Poznámka: Tento šalát sa zvykne podávať ako predjedlo spolu s pečivom, ktorým sa po skonzumovaní vytrie z taniera rajčiaková šťava, zvyšok oleja a i syra.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com