Čas na dobrú ovocnú penu

05.07.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL     Práve zrejú druhy ovocia, ktoré sú ideálnym základom pre ovocnú penu. Ako postupovať, aby sa nám ľahký osviežujúci letný dezert vydaril?

Najvhodnejšími druhmi sú jahody, maliny, černice, čučoriedky a ríbezle, najmä červené. Postačí asi 200 g. Očistené a stopiek zbavené ovocie môžeme popučiť, ale ak nám prekážajú kúsky a šupky v jemnej pene, môžeme ich aj s trochou cukru rozmixovať. Z troch vaječných bielkov si vo vodnom kúpeli pomocou ručného šľahača vyšľaháme tuhší sneh, do ktorého potom ešte zašľaháme cukor. Potom pridáme ovocnú zmes a ešte chvíľu šľaháme. O konzistencii hotovej peny rozhodne gramáž pridaného ovocia. Pri menšom množstve ovocných plodov bude svetlejšia a pevnejšia, pri väčšom získame trochu redšiu hmotu, ale príchuť ovocia bude výraznejšia. 

Penu podávame s plodmi alebo bobuľami sezónneho ovocia. Ak pridáme aj šľahačku, získame tak doslova božskú letnú maškrtu, za ktorú sa nemusíme hanbiť ani pred náročnou návštevou.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com