Čerešňa Inkov - jesenný elixír zdravia

06.10.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA     Má niekoľko pomenovaní. Žltá bobuľa, egreš Mysu nádeje alebo čerešňa Inkov čiže mochyňa peruánska, ktorá má na rozdiel od židovskej jedlé plody. A navyše veľmi zdravé.

Rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky skrýva chutné bobule v typických mechúrikoch oranžovej farby, ktoré pri dozrievaní plodov zoschnú a odhalia bohatý zdroj vitamínov. Aj keď tento druh ovocia nebol u nás veľmi známy, dnes už nákupné centrá ponúkajú košíčky naplnené žltými bobuľami sladkokyslej chuti a ananásovej vône. Maškrtenie nie je však hlavný dôvod, prečo si plody so šťavnatou a jemnou dužinou plnou drobných semiačok dopriať. Obsahujú totiž veľké množstvo vitamínu C, B a A, tiež rutín, antioxidanty i minerálne látky ako draslík, fosfor a vápnik. Čo všetko dokážu plody peruánskej machovky riešiť?

  • Chránia človeka pred degeneratívnymi chorobami, ako je artritída.
  • Posilňujú imunitu a bojujú proti zápalom.
  • Znižujú krvný tlak.
  • Majú veľmi nízky glykemický index, preto sú vhodné aj pre diabetikov.
  • Sú prospešné pre nervový systém, zrak, obličky i pečeň.
  • Podporujú zdravší priebeh tehotenstva.
  • Sú prevenciou rakoviny.
  • Rýchlo navodzujú pocit sýtosti, čo ocení každý pri snahe schudnúť.

TIP: Plody mochyne peruánskej môžeme konzumovať ako chutný ovocný olovrant alebo ich rozkrojené pridať do miešaného ovocného šalátu či nimi zdobiť dezerty. Ale dajú sa spracovať aj na kompóty, džemy a rôsoly.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com