Čerešňa Inkov - jesenný elixír zdravia
ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Má niekoľko pomenovaní. Žltá bobuľa, egreš Mysu nádeje alebo čerešňa Inkov čiže mochyňa peruánska, ktorá má na rozdiel od židovskej jedlé plody. A navyše veľmi zdravé.
Rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky skrýva chutné bobule v typických mechúrikoch oranžovej farby, ktoré pri dozrievaní plodov zoschnú a odhalia bohatý zdroj vitamínov. Aj keď tento druh ovocia nebol u nás veľmi známy, dnes už nákupné centrá ponúkajú košíčky naplnené žltými bobuľami sladkokyslej chuti a ananásovej vône. Maškrtenie nie je však hlavný dôvod, prečo si plody so šťavnatou a jemnou dužinou plnou drobných semiačok dopriať. Obsahujú totiž veľké množstvo vitamínu C, B a A, tiež rutín, antioxidanty i minerálne látky ako draslík, fosfor a vápnik. Čo všetko dokážu plody peruánskej machovky riešiť?
- Chránia človeka pred degeneratívnymi chorobami, ako je artritída.
- Posilňujú imunitu a bojujú proti zápalom.
- Znižujú krvný tlak.
- Majú veľmi nízky glykemický index, preto sú vhodné aj pre diabetikov.
- Sú prospešné pre nervový systém, zrak, obličky i pečeň.
- Podporujú zdravší priebeh tehotenstva.
- Sú prevenciou rakoviny.
- Rýchlo navodzujú pocit sýtosti, čo ocení každý pri snahe schudnúť.
TIP: Plody mochyne peruánskej môžeme konzumovať ako chutný ovocný olovrant alebo ich rozkrojené pridať do miešaného ovocného šalátu či nimi zdobiť dezerty. Ale dajú sa spracovať aj na kompóty, džemy a rôsoly.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com