Chróm

09.02.2024

VARENIE – POTRAVINY - MINERÁLY

Význam pre organizmus:

dôležitý pri fungovaní inzulínu, metabolizme glukózy a tým liečení cukrovky, ovplyvňuje využívanie tukov pri tvorbe energie i hladinu cholesterolu, redukuje krvný tlak, pôsobí proti degeneratívnym procesom a starnutiu

Kde sa nachádza:

mäso, orechy, celozrnné obilniny, morské živočíchy

Riziká nesprávnych dávok:

nedostatok zapríčiňuje zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi, slabú znášanlivosť glukózy, úzkostné stavy a únavu

nadbytok tejto látky v organizme (napríklad pri kontaminácii zdrojov pitnej vody) spôsobuje otravu, dôsledkom môžu byť hnačky, srdečná slabosť, zápaly kože, žalúdočné vredy, rozpad červených krviniek a ochorenia pečene a obličiek


FOTO: www.freepik.com