Chróm
VARENIE – POTRAVINY - MINERÁLY
Význam pre organizmus:
dôležitý pri fungovaní inzulínu, metabolizme glukózy a tým liečení cukrovky, ovplyvňuje využívanie tukov pri tvorbe energie i hladinu cholesterolu, redukuje krvný tlak, pôsobí proti degeneratívnym procesom a starnutiu
Kde sa nachádza:
mäso, orechy, celozrnné obilniny, morské živočíchy
Riziká nesprávnych dávok:
nedostatok zapríčiňuje zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi, slabú znášanlivosť glukózy, úzkostné stavy a únavu
nadbytok tejto látky v organizme (napríklad pri kontaminácii zdrojov pitnej vody) spôsobuje otravu, dôsledkom môžu byť hnačky, srdečná slabosť, zápaly kože, žalúdočné vredy, rozpad červených krviniek a ochorenia pečene a obličiek
FOTO: www.freepik.com