Chutí vám granátové jablko?

20.08.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA    Kto obľubuje ríbezle, egreše, hrozno a iné bobuľové druhy ovocia, určite mu zachutí aj granátové jablko. Dôvod, prečo sa potrápiť s čistením ťažšie dostupných zrniečok však nie je len chuťový zážitok, ale aj prínos pre zdravie.

Granátové jablko s rodným listom z Ázie, najmä z oblasti Iránu, Pakistanu a Indie, sa považuje za jeden z najstarších druhov ovocia. Zvyklo sa konzumovať už pred 5-tisíc rokmi, keď naši predkovia vedeli často o prírodných zdrojoch viac než my. Aspoň tušili, že sa v granátových jablkách skrývajú také poklady ako vitamíny B, C a E, niacín, tiamín, kyselina listová, draslík, meď, sodík, polyfenoly a flavonoidy s antioxidačnými, protirakovinovými a antisklerotickými účinkami. A pred čím všetkým nás drobné sladkokyslé zrniečka chránia?

  • pred chorobami srdca
  • pred hypertenziou
  • pred mozgovou príhodou
  • pred rakovinou
  • pred hemoroidmi
  • pred obličkovými kameňmi
  • pred znížením vylučovaním moču
  • pred kŕčovými žilami
  • pred infekciami a horúčkou
  • pred podráždením tráviaceho systému
  • pred črevnými parazitmi
  • pred nedostatkom červených krviniek


Poznámka: Šťava z granátového jablka funguje aj ako osvedčené afrodiziakum, dopriať by si ho preto mali muži, ktorí majú problémy s erekciou.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com