Chutné šípkové víno
VARENIE - SKLADOVANIE Aj keď práve vrcholí vinárska sezóna a všetci producenti sa radi pochvália kvalitným burčiakom zo svojej produkcie, príroda nám okrem vinnej revy ponúka aj iné plodiny vhodné na prípravu chutného moku.
Stačí si zájsť do lesa alebo parku, nájsť ten správny krík a pozbierať šípky. Musia byť však vyzreté a mäkké a dokonca nevadí, ak ich ošľahol mráz. Šípky doma zbavíme stopiek a kalíškov a zomelieme ich na mäsovom mlynčeku. Pre správny pomer ingrediencií potrebujeme 1 kg šípok, 2 litre vody a 1 kg cukru. Pomleté šípky nasypeme do päťlitrového pohára, pridáme cukor, vínne kvasinky a zalejeme vodou. Zmes necháme stáť v teplejšej miestnosti asi 3 týždne, potom pohár prenesieme do pivnice či iného chladnejšieho priestoru. Dobrou pomôckou je vrchnák s kvasnou zátkou umiestnený na pohári. Priebežne treba sledovať hladinu zmesi. Ak klesne, vodu dolejeme. Po troch mesiacoch vykvasené víno stočíme do fliaš a môžeme pokojne degustovať nápoj, ktorý má svojráznu osviežujúcu chuť a hlavne obsahuje veľa vitamínov vrátane vitamínu C.
redakcia Doma a Rada