Chýba vám potravina na pečenie?
15.12.2024
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Bežná situácia - rozhodli ste sa upiecť koláč, ale po preverení zásob zistíte, že vám niektorá z dôležitých ingrediencií chýba alebo jej nemáte dostatok. Žiadna veľká dráma sa nekoná. Našťastie, existujú náhradné plány – absentujúci komponent alebo časť potrebného množstva jednoducho nahradíme inou potravinou. V prípade bielej múky alebo rafinovaného cukru tým urobíme veľa aj pre svoje zdravie.
- Mlieko – čerstvé alebo trvanlivé kravské nahradíme sójovým, kokosovým, ovseným, ryžovým alebo mandľovým, no najjednoduchšie je mať v komore škatuľku sušeného mlieka
- Maslo – vegetariánske margaríny a oleje v rovnakom pomere, ako udáva receptúra, a podobne mandľové alebo arašidové maslo, ktoré sa síce pre silnú arómu nehodia do všetkých koláčov, ale vianočka či briošky ich v pohode do svojich symfónie chutí zakomponujú
- Šľahačková smotana – kokosové mlieko alebo dobre vychladená sójová smotana s trochou stužovača do šľahačky, kondenzované odstredené mlieko
- Kyslá smotana - jogurt
- Cukor– javorový sirup, med (prípadne aj s rozpustenou čokoládou), hustý jablkový koncentrát, ryžový slad, hroznový cukor, sušené ovocie, strúhaná mrkva
- Múka – celozrnná múka alebo pohánková či špaldová s množstvom minerálov a vlákniny, mleté orechy
- Vajce – polovica roztlačeného banánu, 3 lyžice jablkového pyré, 2 lyžice mletých ľanových semienok zmiešané s 3 lyžicami vody, l lyžička práčku do pečiva, balíček sušeného droždia, lyžica zemiakového či kukuričného škrobu alebo pudingu zmiešaná v troche vody, 2 lyžice ovsených vločiek, varený a postrúhaný zemiak, želatína (1 balenie nahradí až 3 vajcia).
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com