Citrónové rezy
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY Jemné rezy s citrónovou príchuťou.
Ingrediencie:
- 120 g cukru
- 5 žĺtkov
- 50 g lieskových orieškov
- 50 g hrubej múky
- sneh z 5 bielkov
- kypriaci prášok
- citrónová kôra
Plnka:
- 200 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 2 lyžice hladkej múky
- 50 g cukru
- 200 g masla
- 150 g cukru
- 3 lyžice šťavy z citróna
- citrónová kôra
Príprava:
Polovicu cukru dobre vymiešame so žĺtkami a citrónovou kôrou do zhustnutia. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme druhú polovicu cukru. Zľahka zmiešame s vyšľahanými žĺtkami, pomletými orieškami a múkou, do ktorej sme zamiešali malé množstvo kypriaceho prášku. Cesto rozotrieme na dobre vymastený a hrubou múkou vysypaný plech na hrúbku asi 2 cm a upečieme. Upečený a vychladnutý plát prekrojíme na šírku budúcich rezov. Diely potom prekrojíme pozdĺž na tri diely. Prvý diel potrieme vrstvou plnky, rovnako druhý diel, ktorý napokon prikryjeme tretím plátom. Boky a vrch múčnika môžeme tiež potrieť plnkou a navrch prípadne pridať citrónovú polevu.
Plnka: Z mlieka, hladkej múky, žĺtkov a cukru uvaríme hustý krém, ktorý necháme vyhladnúť. Maslo vymiešame, po častiach pridávame vychladnutý lrém, šťavu z citróna a strúhanú citrónovú kôru.
redakcia Doma a Rada