Čo s opicou po bujarej oslave?
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Zima je bohatá na oslavy a zábavy, po Silvestri si ešte doprajeme fašiangové obdobie. Všetko dobrá príležitosť dopriať si pár pohárikov šampanského alebo vína. Aj keď je posedenie s priateľmi a známymi výbornou príležitosťou pre relax, ak to preženieme s množstvom alkoholu, máme na druhý deň "opicu ako brno". A tento stav má od príjemných pocitov ďaleko.
Opica nie je choroba, aj keď sa tak človek cíti, ale prechodný stav organizmu, mierne povedané, priotráveného nezvládnutým množstvom alebo kombináciou alkoholu navyše v prefajčenom prostredí s nedostatkom kyslíka. Človeka na druhý deň bolí hlava, má sucho v ústach, je mu zle od žalúdka a je unavený. Symptómy sú výsledkom fyziologických procesov. Opitosť je stav, keď organizmus nestačí spracovať množstvo alkoholu a než ho stihne pečeň odbúrať, dostáva sa tento do krvi. Ak sa okrem alkoholických nápojov nedopĺňajú žiadne iné tekutiny, môže dôjsť k čiastočnej dehydratácii. Pretože človeku sa pri konzumácii alkoholu v obličkových kanálikoch hromadí voda a pri častejšom vylučovaní sa strácajú dôležité minerálne látky a vitamíny. S jedným litrom vína sa organizmus musí pasovať asi 10 hodín, kým alkohol rozštiepi na oxid uhličitý a vodu.
Účinná prevencia:
- Pred večierkom si treba dať vitamínovú bombu, najlepšie multivitamínovú šumivú tabletku rozpustenú vo vode, v každom prípade by nemal chýbať horčík a vitamíny C a B komplex.
- Ak nejdeme na posedenie spojené s hostinou, treba sa pred odchodom posilniť jedlom, alkohol nás tak rýchlo nezmôže, ako keď ho pijeme nalačno.
- Nikdy by sa nemali miešať druhy alkoholu, ak začneme vínom, tak s ním počas večera pokračujeme, v žiadnom prípade nemiešame pivo a tvrdý alkohol.
- Počas večera si treba dopriať občas aj pohár minerálnej vody, v každom prípade ním zapíjajme destiláty.
Opatrenia v prípade ťažkého rána:
- Ráno sa treba naraňajkovať, jedlo totiž zmobilizuje tráviaci systém, ktorý sa zvyšku alkoholu v krvi rýchlejšie zbaví a navyše sa zvýši hladina cukru v krvi, čím zabránime malátnosti a pocitom nevoľnosti. Ideálna je silná polievka, napríklad mäsový vývar alebo cesnačka, ktorá dodá potrebnú energiu.
- Kto nie je schopný nič zjesť, mal by aspoň vypiť šálku čaju s medom. Vhodné sú zelené a bylinkové, napríklad mätový, harmančekový alebo žihľavový, ktoré upokojujú pečeň, žlčník i žalúdok.
- Tekutiny si treba doplniť aj pitím minerálnej vody, no nesladenej a bez bubliniek, alebo postačí aj obyčajná pitná voda. V žiadnom prípade však nepijeme veľké množstvá, ale po hltoch, inak by sme mohli podráždiť citlivý žalúdok.
- Môžeme si zobrať aj liek proti bolesti hlavy alebo aspirín.
- Káva síce vzpruží, ale na druhej strane odbúrava z tela vodu a prehlbuje dehydratáciu.
Opatrenia v prípade ťažkého rána:
- Ak má niekto chuť na kyslé, chýba mu soľ, doplniť ju môžu kyslé uhorky, zavináče z ryby alebo voda z kyslej kapusty. Ale alternatívou môže byť aj spomínaný vývar.
- Kto má voľný deň, mal by si ešte zo tri hodiny pospať, v spánku si vyčerpaný organizmus oddýchne najlepšie.
- Popoludní je dobré vyjsť si nakrátko do prírody alebo aspoň sa prejsť po čerstvom vzduchu. Postačí dvadsať minút chôdze, aby sa krv okysličila.
- Proces návratu do normálu umocní sprcha, ak je to možné vlažná, tá viac osvieži.
Ženy sa opijú skôr
Ženy tradične znesú menšie množstvo alkoholických nápojov a rýchlejšie sa ocitnú v stave opitosti. Dôvodom je nižšia produkcia enzýmu, ktorý rozkladá alkohol, ale aj nižšia telesná hmotnosť, takže alkohol sa do organizmu vstrebáva ešte expresnejšie. Preto by dámy v tejto aktivite nemali skúšať držať krok s pánmi.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com