Čo skrýva piknikový košík

12.06.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE     Piknik je šanca, ako si dopriať v jednej chvíli niekoľko zážitkov - dobré jedlo, prírodu a spoločnosť príjemných ľudí. Ideálna príležitosť nasýtiť žalúdok, zmysly i dušu. A pre deti i štvornohých miláčikov príležitosť vybehať sa. Tento zvyk k nám dorazil až z Anglicka, ale radi sme sa nechali inšpirovať a keď je vhodný čas, zvolávame spriaznené duše a chystáme poživeň. A čo by v piknikovom košíku nemalo chýbať?

Na malý rodinný alebo priateľský piknik nepotrebujeme receptúry ako od šéfkuchára, veď ich zapijeme dúškom krásnej prírody. Úplne postačia jednoduché jedlá, ktoré dostatočne zasýtia. Podmienkou je však vybrať také potraviny a druhy tepelnej úpravy, aby jedlo ani v teplejšom dni nepodľahlo skaze. To by sa dobrý zámer prežiť pár pekných hodín mohol napokon skončiť na pohotovosti. Pri zostavovaní jedálnička berieme ohľad aj na vekové kategórie zúčastnených a ich preferované chute.

Základná výbava

Všetko sa zvykne veľmi rýchlo zjesť, stará známa vec, ale tá príprava, tá dá zabrať. Pri plnení piknikového košíka však treba byť precízny. V prvom rade potrebujeme dostatok plastových nádob, z ktorých sa nič nevyleje a v ktorých si potraviny lepšie zachovajú svoju teplotu i arómu. Pevné potraviny môžeme baliť aj do alobalu alebo potravinárskej fólie. Potrebujeme aj termosku na teplý čaj či kávu a termoobal na fľašu, v ktorej máme chladené nápoje. 

Ak nechceme stolovať rovnako ako naši predkovia v jaskyni, nemusíme hneď vláčiť so sebou aj porcelánový servis od starej mamy, pokojne postačia jednorazové plastové alebo papierové tanieriky, poháriky a príbory. Do košíka si ešte pribalíme papierové obrúsky, zopár kuchynských textilných utierok, menšiu naberačku na šaláty, vidličku a nôž. A múdra gazdiná nezabudne na igelitové vrecko na odpadky a hygienické vlhké vreckovky na umytie rúk. Ale potrebujeme aj grunt posedenia – veľkú deku, prípadne pár malých vankúšikov na dokonalú siestu po hodoch v prírode.

Príprava len pre trpezlivých

Všetky potraviny je lepšie pokrájať na menšie kúsky, doslova na jedno nabratie vidličkou a samostatné sústo. A určite nenecháme stolovníkov oberať hydinové štvrtky. Výnimkou sú dolné časti stehien, ktoré ugrilované ponúkame ako jedno z hlavných chodov. Pokrájať treba aj surovú zeleninu, ktorú si podľa chuti naloží každý na svoj tanier. Aj ovocie treba servírovať zbavené kôstok, ošúpané a pokrájané. Robíme to krátko pred piknikom, aby zelenina nezvädla a ešte ju pokvapkáme olivovým olejom a posypeme bylinkami a korením. Možnosťou sú aj ovocné a zeleninové šaláty, v takom prípade však urobíme menšie množstvo sladkého alebo sladkokyslého nálevu a do koša pribalíme aj mištičky na tieto prílohy. Nezabudneme ani na pokrájaný sendvič či chlieb alebo celozrnné pečivo a úspech zožnú aj croissanty alebo doma napečené lístkové pečivo.

Hody bez veľkej námahy

Na pikniku nemusíme ponúkať len pochúťky studeného bufetu, do plastových obalov môžeme naložiť aj kúsky grilovaného mäsa i zeleniny, pečené dolné kuracie stehná i americké zemiaky, obalené a vyprážané kúsky syra alebo kuracích pŕs, opražené malé mäsové špízy a cestovinové šaláty či rôzne paštéty. Ak chceme na zasýtenie ponúkať aj obložené sendviče, pripravíme menšie trojuholníčky. Natrieme ich rastlinným maslom a medzi každé dva nakladieme plátky tvrdého syra, kvalitnej trvanlivej salámy alebo klobásy a kyslej uhorky. Milovníkov rýb poteší výrazná chuť lososa alebo tuniaka v bagete. Ku kúskom syra a surovej zeleniny môžeme podávať dressingy. A deti i niektorí dospelí maškrtníci budú vďační za domäkka uvarenú alebo upečenú kukuricu.

Ani sladkých múčnikov sa nemusíme vzdať. V žiadnom prípade nenapečieme krémové zákusky. Dobrou voľbou sú keksy, ovocné koláče, buchty, bábovka či štrúdľa a alternatívou maffíny, chutné sa dajú kúpiť aj v obchode, alebo malé omeletky, lievance. Môžeme však zvoliť aj rôzne záviny, či už sladké s ovocím alebo pripravené na slano so syrom či hubami, alebo palacinky ochutené rôznymi nátierkami, napríklad z opečených kociek baklažánu, ktoré vymiešame s olivovým olejom, koreninami a rozotreným cesnakom. Na pitie sú najvhodnejšie minerálne vody, ovocné džúsy a pre dospelých víno a šampanské, prípadne pivo. A aj po dobrej káve a čaji sa len tak zapráši.

Termín rodinného alebo priateľského posedenia na deke si môžeme už pokojne stanoviť. Ten správny čas na piknik práve nastáva – skorá jeseň a babie leto s teplotami okolo 25°Celzia. Kto by vtedy sedel doma.

Tip pre usilovných hostiteľov so zmyslom pre dokonalosť:

  • Ak radi pečieme, môžeme pre účastníkov pikniku nachystať slanú pochúťku z lístkového cesta.
  • Vyvaľkaný cesto si rozdelíme na štvorce a na každé dáme kôpku zmesi.
  • Tú si pripravíme z pokrájaných kúskov šunky, natvrdo uvarených vajec a kyslej uhorky, môžeme pridať konzervovanú hrášok a kukuricu, všetko ochutíme trochou vegety a zmiešame s približne 3 lyžicami hustej kyslej smotany a 100 g strúhaného tvrdého syra.
  • Potom štvorce z cesta preložíme, vytvoríme väčšie taštičky obdĺžnikového tvaru, kraje dobre pritlačíme, všetky potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do zlatista. Zaručene chutné a navyše sýte pohostenie. A dokonalé k vínu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com