Čo so zelenými rajčiakmi
VARENIE - SKLADOVANIE Rajčiaky si zlatou baňou vitamínov a iných vzácnych látok, preto by sme ich mali konzumovať čo najčastejšie. Mnohí ich pestujú v záhradke či na balkóne, ale občas na konci sezóny alebo pre náhlu likvidáciu rastliny treba zozbierať úrodu, aj keď plody ešte nedozreli. Čo so zelenými rajčiakmi?
Nezrelé rajčiaky nie sú vôbec chutné a navyše obsahujú toxické alkaloidy, najmä nebezpečný solanín. Kedysi ich gazdinky zvykli zavárať v sladkokyslom náleve. Ani táto alternatíva sa však neodporúča, pretože jedy sa teplom pri sterilizovaní nezničia. Lepšie je nechať ich dozrieť pri izbovej teplote. Vďaka chemickým procesom, ktoré pod vplyvom slnka v nasledujúcich dňoch prebiehajú, môžeme rajčiaky bez problémov konzumovať. A ešte si na nich aj pochutnáme. Ak chceme dozretie oddialiť, zelené rajčiaky zabalíme do novinového papiera a uskladníme v chladnejšom prostredí. Ak keď dostaneme na ne chuť, rozbalené ich položíme na okno.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com