Čokoláda v kuchyni

22.03.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Čokoláde sa ťažko odoláva iba tak pri maškrtení, ale pre svoje chuťové vlastnosti je aj obľúbenou súčasťou dezertov, zákuskov a teplých nápojov. Viete, na čo konkrétne sa jednotlivé druhy čokolády hodia?

Možno si poviete, že je to vlastne jedno, akú čokoládu použijete. V skutočnosti však typ čokolády podľa množstva kakaovej hmoty a ostatných prísad ovplyvní výsledok vášho snaženia, preto je lepšie použiť tú pravú.

  • HORKÁ: obsahuje malé množstvo kakaového masla a žiadny cukor, vysoký obsah mletých pražených kakaových zŕn dodáva múčnikom, cukrovinkám či horúcej čokoláde výraznú chuť.
  • VÁROVÁ: je menej kvalitná i lacnejšia pre vyššie percento rastlinného tuku, vhodná je najmä na polevy, plnky a peny.
  • HORKO-SLADKÁ: obsahuje už aj obmedzené množstvo cukru a je tiež vhodnou ingredienciou pri príprave koláčov a zákuskov a tiež teplých čokoládových nápojov.
  • MLIEČNA: pridaním mlieka je ľahšia ako sladená čokoláda, môžete ju použiť na ozdobu zákuskov v podobe hobliniek alebo iných dekoratívnych prvkov.
  • COUVERTURE: pre vysoký obsah kvalitného kakaového masla je obľúbená u profesionálnych cukrárov, po roztopení je veľmi tekutá a má výbornú chuť.
  • TMAVÁ: je povestná najvyšším percento kakaovej masy, najmä kakaa, kakaového masla, flavonoidov a vitamínov. Je zdravá pre priamu konzumáciu a jej použitím zlepšíte kvalitu cukrárenských výrobkov.
  • BIELA: ide vlastne o cukrárenský výrobok s vysokým obsahom kakaového masla, ktorému chýbajú pevné kakaové zložky. Menej kvalitnú tvorí iba mlieko, stužený tuk a ochucovadlá. Je preto problém použiť ju ako klasickú čokoládu. Vhodná je pre kontrastný efekt ako biela poleva.
  • ČOKOLÁDOVÁ POLEVA: namiesto kakaového masla sa do nej pridáva olej, ktorý sa postará o lesklý vzhľad polevy na tortách a zákuskoch.

Ako ju správne roztápať

Pri príprave múčnikov potrebujete často čokoládu v tekutej podobe. Sladkú ingredienciu rozpúšťajú mnohí v miske v mikrovlnnej rúre alebo v kastróliku na sporáku. No aj táto jednoduchá kuchynská operácia má svoje pravidlá, ak to chcete urobiť podľa skúsených cukrárov. Na priamom ohni by sa vám mohla pripáliť a zhorknúť.

  • Čokoládu rozlámte na menšie kúsky alebo pokrájajte veľkým nožom a dajte do kovovej nerezovej misky.
  • Misku vložte do rajnice do tretiny naplnenou mierne vriacou vodou a čokoládu nechajte pomaly roztápať vo vodnom kúpeli.
  • Počas celého procesu miešajte čokoládu gumenou stierkou a pritom čistite aj okraje misky.
  • Čokoládu môžete roztopiť aj v horúcej tekutine, či už v mlieku, v smotane alebo vo vode. Po pridaní kúskov čokolády a jej roztopení zmes vymiešajte dohladka.


TIP: Ak nemáte po ruke čokoládu, môžete ju nahradiť kakaom. Aby sa do múčnika dostalo všetko, čo čokoláda obsahuje, treba rátať aj s ďalšími ingredienciami. Množstvo 30 g čokolády nahradí 5 polievkových lyžíc kakaa, polievková lyžica cukru a 2 čajové lyžičky masla.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com