Crohnova choroba mení jedálniček

20.01.2025

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA     K chronickým ochoreniam tráviaceho systému, ktoré komplikujú človeku život, patrí aj Crohnova choroba. Je to zápalové ochorenie najmä tenkého čreva, ale môže postihovať aj ostatné časti systému trávenia. Nedá sa vyliečiť, dôležité je preto upraviť svoj životný štýl tak, aby sa dôsledky zníženej funkčnosti čreva čo najviac eliminovali.

Kľúčom k plnohodnotnému životnému štýlu aj napriek zdravotnému problému je charakter stravovania. Pacient musí okrem užívania liekov akceptovať v prvom rade zásady diéty, aby sa mu stav nezhoršoval a nekomplikoval mu každodenný život, či už prácu, štúdium, spoločenské kontakty, osobné vzťahy a športové aktivity. Cieľom je udržať celoživotné ochorenie pod kontrolou a eliminovať negatívne prejavy ako bolesti brucha, časté hnačky, zvracanie a následne aj chudnutie a únavu. Pacientom škodia mastné, korenené a konzervované jedlá, ovocie so šupkou a zrniečkami a mlieko ako nápoj. To všetko dráždi črevnú stenu, ktorá je v prípade týchto pacientov veľmi citlivá.

Čo všetko ubližuje

mlieko, údeniny a vyprážané jedlá, arašidy, vajcia, konzervované pokrmy, citrusové ovocie, kapusta a príbuzná zelenina, ostré koreniny, ocot, horčica, sladkosti, rastlinné tuky, káva, sýtené nápoje, alkohol

Čo je naopak dovolené

zemiaky, chlieb a pečivo, ryža, ovsené vločky, cestoviny, chudé mäso (hovädzie, bravčové, kuracie, morčacie), netučné morské ryby, sójové výrobky, hlávkový šalát, varená alebo dusená zelenina (mrkva, petržlen, zeler či cvikla), špenát, kukurica, pohánka, jablká, hrušky, banány, avokádo, žltý melón, čaje

Najvhodnejšie jedlá

Aj pri príprave jedál treba dodržiavať odporúčané technologické postupy. Jedlá sa majú zahusťovať múkou upraženou nasucho a tuky (rastlinné oleje, maslo) sa majú pridávať až do hotových jedál, aby neprechádzali varom. K najfrekventovanejším druhom pokrmov by mali patriť nezapražené polievky, obilninové kaše, zapekané zemiaky, cestoviny, žemľovka, ryžový nákyp, pudingy, ľahké prívarky, dusené a varené mäsové pokrmy a ako príloha zemiaky, knedľa či halušky. A kto má chuť na sladké, tak dovolené sú len ľahké a menej sladené múčniky pripravené napríklad z tvarohu.

Závisí od konkrétneho pacienta

Predpis nie je striktný, závisí od individuálnych reakcií pacienta. Mnohí pacienti znášajú veľmi dobre tvaroh, nízkotučné syry a zakysané mliečne výrobky. Nie je nutné sa obávať ani strukovín, lebo sú dôležitým zdrojom užitočných látok, treba si nájsť svoje druhy a navyše vhodne pripravené. A skúsiť treba aj papriku, ale nie surovú, lež pečenú a zbavenú šupky, ktorá je príliš dráždivá.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com