Cukina na grile

21.07.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Aj keď sa nám grilovanie spája hlavne s chutným opečeným mäsom, sú viaceré potraviny vhodné na tento druh tepelného spracovania, na ktorých si tiež dobre pochutnáte.

K ideálnym patrí zelenina a obzvlášť cuketa. Odporúča sa zvoliť mladé plody, ktoré potom krájame aj so šupkou. Po opečení bude stráviteľná rovnako dobre ako mäkšia dužina. Nakrájať ju môžeme na kolieska alebo na pozdĺžne na plátky. V druhom prípade sa dá potom použiť aj na prípravu ďalších špecialít na pohostenie.

  • Podmienkou úspechu je chutná marináda, ktorou kúsky cukiny prelejeme a necháme asi hodinu odležať.
  • Plátky alebo kolieska opekáme na grile tak, že ich párkrát obrátime a občas potrieme marinádou.
  • Hotové porcie ugrilovanej cukiny musia mať zlatistú kôrku, ale vo vnútri by mali byť mäkké a šťavnaté.

Ako pripraviť marinádu?

Olivový olej zmiešame so soľou, pár roztretými strúčikmi cesnaku (množstvo závisí od individuálnej chuti) a čerstvými bylinkami. Zvolíme si obľúbenú, ale výborne sa hodí oregano, tymian, šalvia, rozmarín, bazalka, mäta a petržlenová vňať. Chybou nie sú ani sušené bylinky, prípadne hotové grilovacie korenie. Napokon pridáme ešte trochu bieleho vína a premiešame.

TIP: Ugrilované plátky môžeme využiť na prípravu pochúťok vhodných k vínu alebo pivu. Jednoducho do nich zabalíme plnku, ktorých základ tvorí syr, môže byť aj zdravý kozí. V plnke by nemala chýbať nakrájaná šunka, sterilizovaná červená kapia, hrášok alebo kukurica, prípadne koreniny podľa chuti a na prepojenie trochu majonézy. A výborná je i tuniaková plnka.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com