Cviklové pesto
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Netreba vždy zapínať sporák a rozohrievať varnú dosku. Stačí zdravá príloha, ktorá vylepší chuť zeleniny a táto kombinácia môže byť občas aj obedom alebo večerou, prípadne zaujímavým pohostením na oslave.
Máte radi pesto? Obľúbené bazalkové, ktoré sme vychutnávali na jar a v lete, si môžeme teraz na jeseň urobiť z cvikly. Je to naozaj zdravá a zároveň chuťovo orignálna potravina, ideálna aj na prípravu chuťovo výraznej prílohy. Ponúkame tri receptúry na prípravu cviklového pesta, ktoré dokazujú, že môžeme aj trochu improvizovať podľa ponuky domácej komory.
Potrebujeme 4 kusy uvarenej cvikly, za hrsť čerstvej bazalky, hrnček nastrúhaného parmezánu, rovnaké množstvo píniových orieškov, 2 strúčiky cesnaku, 100 ml olivového oleja a trochu soli a mletého čierneho korenia. Všetko dobre rozmixujeme a môžeme konzumovať.
Tri cvikle varíme asi 30 minút a po vychladnutí ich olúpeme. Cviklu pokrájanú na kocky dáme do mixéra a pridáme 100 g parmezánu, za hrsť vlašských orechov, 3 polievkové lyžice olivového oleja a chvíľu mixujeme. Potom ešte prisypeme za hrsť posekanej petržlenovej vňate a mladých zelerových listov, tiež soľ a korenie a ešte premixujeme, aby sme získali zmes jemnej konzistencie. Ak je príliš hustá, môžeme ešte pridať trochu oleja.
Tri čerstvé cvikle uvaríme domäkka, po vychladnutí ošúpeme a na krájame na kúsky. Najemno rozmixujeme. Potom pridáme 3 strúčiky cesnaku, za hrsť vlašských orechov (krátko opečených na suchej panvici), 100 g najemno nastrúhaného tvrdého syra, šťavu z polovice citrónu, soľ i mleté čierne korenie a všetko dohladka rozmixujeme. Napokon rozriedime olivovým olejom.
Ako chutí cviklové pesto najlepšie?
- v kombinácii s cestovinami
- na dochutenie obložených chlebíčkov
- na hrianky v podobe nátierky
- ako príloha k pečenej zelenine, k hranolčekom alebo doma pečeným pizzovým štangličkám z kysnutého cesta
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com