Dobré dôvody, prečo jesť orechy
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Vraciame sa k prírode. Aj objavením nutričných hodnôt v semienkach a orechoch. Okrem chuťového zážitku poskytujú aj ďalšie benefity a tým aj dôvody pre pravidelnú konzumáciu.
Obdobie zimných sviatkov predstavuje pre množstvo maškŕt záťaž pre náš tráviaci systém. Našťastie na stole zvykneme klásť aj misku orechov. Skúsme si ju všímať častejšie. Nielen len ako náhradu za vianočné keksy alebo kysnuté koláče, ale aj ako seriózny prameň dôležitých živín. Zvládnu toho naozaj dosť.
- orechy sú bohatý zdroj minerálov, vitamínov a omega-3 i omega-6 polonenasýtených mastných kyselín zlepšujú stav pokožky, vlasov, nechtov i celého organizmu
- prítomná vláknina pomáha pri dobrom trávení
- ako zdroj antioxidantov chránia organizmus pred rakovinou
- pomáhajú riešiť aj sexuálne problémy a otázku plodnosti
- dodávajú lepšiu náladu, uvoľňujú stresom vypäté nervy, posilňujú nervovú sústavu i mozgovú činnosť
- znižujú hladinu cholesterolu v krvi, preto sú vhodnou prevenciou pred vznikom aterosklerózy a neskôr srdcovo-cievnych ťažkostí
Dôležité však je, aby sa orechy konzumovali v naturálnej podobe, čiže zásadne nie pražené a solené. A niektorí si ich pre alergiu nemôžu dovoliť vôbec, pretože orechy patria k najčastejším potravinovým alergénom. Na druhej strane vyhovujú pre nízky obsah uhľohydrátov diabetikom.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com