Dobrú chuť s reďkovkou!

18.04.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Nepremrhajme zážitky so sezónnymi prírodnými plodmi. Práve sa nám ponúka čerstvo odtrhnutá reďkovka, ktorá dokáže veľké zázraky, pretože čistí od škodlivých látok celý náš tráviaci systém. Preto by sme si ju do jedálnička mali zaradiť pravidelne niekoľkokrát do týždňa.

Ak ste doteraz poznali len nakrájané reďkvičkové plátky uložené na krajci chlebíka natretého maslom, tak odteraz zapnite fantáziu a vytvorte si pestrejšie reďkovkové menu. Aby to nebola taká gastronomická nuda.

Reďkvičková polievka

Na rozpustenom masle opražíme pokrájanú šalotku, pridáme asi liter zeleninového vývaru a povaríme. Keď začne vývar vrieť, pridáme 4 väčšie pokrájané zemiaky a varíme domäkka. Na rad prichádzajú pokrájané reďkovky (2 viazaničky), 3 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, citrónová šťava a tymian. Po zmäknutí reďkoviek celú zmes rozmixujeme dohladka. Prilejeme smotanu, minútu povaríme a môžeme podávať s nasekanými reďkovkovými listami a chlebíkom.

Pečená reďkovka

Umyté a rozpolené reďkovky (asi 400 g) zmiešame v miske s polievkovou lyžicou roztopeného masla, soľou a korením. Zmes dáme do zapekacej misky a pečieme asi 20 minút, pričom ich dvakrát premiešame, aby sa upiekli z každej strany. Potom ich posypeme petržlenovou vňaťou a spolu s 3 rozotrenými strúčikmi cesnaku ešte premiešame a necháme na 5 minút zapiecť. Pečené reďkovky chutia najlepšie s chlebíkom a s jogurtovým dipom, do ktorého pridáme rôzne ingrediencie, napríklad kôpor.

V inej verzii dáme očistené a umyté, ale celé reďkovky piecť na pekáčiku potretom olivovým olejom do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 12 až 15 minút. Podávame s pestom (zmixovaná zmes olivového oleja, bazalky a píniových či iných orechov).

Reďkovková praženica

Pokrájané reďkovky trochu podusíme na spenenej cibuli, osolíme a okoreníme a napokon zalejeme rozšľahanými vajcami, ktoré necháme na miernom plameni stuhnúť.

Tvarohová nátierka s reďkovkami

Tvaroh zmiešame s pár lyžicami hustejšieho jogurtu, aby sa dal lepšie spracovať. Potom do zmesi pridáme nasekaný kôpor a nahrubo nastrúhané hlavičky reďkvičiek. Premiešame, dochutíme mletým čiernym korením a soľou a môžeme natierať na chlieb či pečivo.

Na prípravu chutnej nátierky môžeme s tvarohom zmiešať syr lučina, nakrájanú pažítku, 2 natvrdo uvarené vajcia, malú červenú cibuľu a zo desať reďkoviek na krájaných na rezance. Okoreníme, osolíme a poriadne premiešame.

Reďkovkové maslo

Potrebujeme osminku zmäknutého masla, ktoré osolíme a okoreníme a pridáme pár nahrubo postrúhaných reďkoviek. Vymiešame a zo zmesi vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v posekanej pažítke. Odložíme na noc do chladničky. Podávame ako efektnú jedlú dominantu na raňajkovom tanieri.

Listy nezahadzujte

Možne netušíte, že aj zelené listy z reďkovky sú jedlé a obzvlášť zdravé. Ako prevencia proti zápalu čriev, hnačke, žltačke. Dajú sa posekané pridávať do šalátov. Ideálnou je kombinácia uhorky, rajčiakov a samotných reďkoviek. Tento šalát treba ešte dochutiť olivovým olejom a provensalským korením a na záver pridať nakrájaný syr feta.

Šťava z reďkovkových listov má protirakovinové účinky a môže sa pridávať do zeleninových polievok po ich dokončení, aby sa vzácne látky tepelnou úpravou neznehodnotili.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pexels.comsk-sk