Domáci kečup sa cení

07.08.2024

VARENIE - SKLADOVANIE     Chutné mäso perfektne pripravené na grile alebo na teflonovej panvici a na dôvažok kôpka opekaných zemiakov. Kto by len dokázal odolať podobnému pokušeniu? Žiada si to však čerešničku na torte, pomyselnú bodku, vďaka ktorej si jedlo skutočne vychutnáme. Môže to byť čatní, dip, zeleninová omáčka alebo domáci kečup. Že nevieme, ako sa robí? Poďme teda na to.

V prvom rade potrebujeme, samozrejme, rajčiaky, celé 3 kilogramy. K tomu si pripravíme 500 g mäsitých červených paprík, rovnaké množstvo cibule, 1 kg jabĺk, 250 g cukru, 6 strúčikov cesnaku, 200 ml octu, 2 lyžice soli, 3 lyžice červenej papriky, 5 zrniečok nového korenia, 5 klinčekov, 2 bobkové listy, lyžičku škorice a rovnaké množstvo mletého čierneho korenia. Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska, očistené papriky na plátky, rajčiaky na štvrtky a cesnak na plátky. Zeleninu dáme do väčšieho hrnca, podlejeme trochou vody, prilejeme ocot, pridáme korenia a soľ a necháme ju variť. Asi 60 až 80 minút. Zelenina sa musí úplne rozvariť. Potom zmes necháme vychladnúť a keď je vlažná, tak ju rozmixujeme a napokon prepasírujeme cez husté sito. V takomto stave ju dáme opäť do hrnca, pridáme cukor a varíme, kým kečup nezíska správne hustú konzistenciu. Na záver ho naplníme do fliaš a sterilizujeme asi pol hodiny pri teplote 90°C. Ak preferujeme ostrejšiu chuť rajčiakovej pochutiny, pri varení pridáme aj zo 2 feferónky alebo čili papričky.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com