Doprajte si luxus raňajok

17.01.2025

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Začať deň by sme mali určite poctivými raňajkami. Na tom sa spolu s odborníkmi určite zhodneme. A v prvom rade zdravými. Pretože časy s čiernou kávou a cigaretou by už mali byť minulosťou, aspoň po päťdesiatke je najvyšší čas zdravo žiť. Ale čo si máme pod racionálnymi a zároveň chutnými raňajkami predstaviť? Príde asi na konkrétneho človeka, možnosti sú viaceré, základný princíp rovnaký pre všetkých.

Na známom výroku "raňajkuj ako kráľ, obeduj ako mešťan a večeraj ako žobrák" asi niečo bude. Stará múdrosť neprestala platiť, len mnohí si ju nevedia za ten svet osvojiť. V každom prípade má toto podobenstvo aj podporu odborného názoru. Podľa lekárov je ľudský organizmus načasovaný tak, že v dopoludňajších hodinách spaľuje energiu a vo večerných si vytvára energetické zásoby. Preto by mali raňajky byť základným pilierom stravovania. Pre každého, kto chce mať dostatok síl na pracovnú aktivitu a navyše by nerád pribral.

Radšej pri stole

Ak plánujete pre svoje telo urobiť niečo hneď zrána a deň tak správne naštartovať, v prvom rade si urobte na prvý chod dostatok času. Aby ste sa mohli najesť v pokoji, potrebujete minimálne 20 minút. Vynechajte však kávičku, na tú si nájdete čas s kolegami v kancelárii, lepšie si ju vychutnáte. Pozvoľné tempo pri konzumácii pôsobí na tráviaci systém pozitívnejšie než hekticky vypité kakao na ceste z kuchyne do predsiene a polovica žemle alebo šišky skonzumovaná po stojačky vo výťahu. Dbajte na to, aby ste štýlom stolovania aj vhodným výberom potravín získali potrebnú energiu, podporili činnosť mozgu a deň začali v dobrej a nie vystresovanej nálade.

Ktoré potraviny voliť?

Ráno si treba na stôl klásť potraviny, ktoré zasýtia, ale nezaťažujú tráviaci systém. Patria k nim cereálie, najlepšie ovsené vločky ochutené ovocím a orechmi a zaliate mliekom, ale rôzne čokoládové guľôčky či vankúšiky plné cukru radšej nie. Dobrou voľbou je aj celozrnné pečivo alebo chlieb, na ktoré si môžete naklásť rôzne syry, na polomäkko uvarené vajce a kvalitnú šunku alebo rôzne nátierky najmä zo strukovín či tvarohu a zeleniny, výborné a veľmi zdravé sú z avokáda. Kto má rád sladké, mal by sa orientovať na med a jogurty, či ochutené acidofilné mlieko a sójové produkty. Na záver si treba dopriať trochu ovocia, môže byť čerstvé i sušené, a prípadne pár orechov alebo olív. A nezabudnúť na tekutiny, najvhodnejšie sú čaje a zriedené ovocné šťavy.

Tekuté vitamínové bomby

Pre konzumentov, ktorým nevyhovujú obložené chlebíky či podobná zostava raňajkovej tabule, sú riešením smoothie – zeleninové alebo ovocné nápoje v rôznych kombináciách s kúskami drene i šupky, bohatej na vitamíny, zriedené ovocnou šťavou, cmarom, mliekom či kefírom. Treba si však dostatočne privstať, aby ste si tekuté menu stihli pripraviť. Alebo si ho namixujte ešte večer a uložte do chladničky. Napokon, takto sa dá riešiť aj desiata v práci, ktorá zasýti, ale nezaťaží žalúdok a je zdrojom vitamínov a pri správnej kombinácii aj potrebnej energie.

Obsah kvalitných raňajok

  • sacharidy – celozrnné pečivo, cereálie s nízkym obsahom cukru, obilné vločky
  • bielkoviny – jogurt, syr, mlieko, vajcia
  • tuky – orechy, avokádo, olivy, kokos
  • vitamíny – ovocie a zelenina

Keď sa ochladí

V chladnejšiu jeseň sú ideálne teplé raňajky, ktoré príjemne zahrejú. Napríklad praženica z vajíčok s paprikou alebo špargľou, tiež volie oko na hrianke, prípadne rýchla omeleta so zeleninou. Alternatívou sú obilné kaše, či už ovsená alebo pohánková, do ktorých sa zamiešajú kúsky ovocia i orechy. Môžu sa prisladiť medom, javorovým sirupom alebo domácim džemom. Je múdrejšie si dať niečo sladké ráno, než podobné chute doháňať večer.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com