Džemovanie za sporákom

05.07.2024

VARENIE - SKLADOVANIE    Kedysi sa na diskotékach vo veľkom džemovalo, na zvládnutie tohto druhu tanca ste museli okrem nôh intenzívne zapojiť aj boky. Teraz v lete si každý majiteľ záhradky alebo dobrá gazdinka zadžemuje skôr pri sporáku. Síce bez hudobného zážitkom, ale s pocitom dobre vykonanej práce, pretože zavarené vitamíny budú počas sezóny postupne zapĺňať police v komore.

Každý domáci výrobok si vyžaduje nemálo úsilia, preto nezaškodí oprášiť si niekoľko podstatných zásad. Pri ich porušovaní by bola celá námaha napokon zbytočná.

  • Všetky pracovné pomôcky držíme v úzkostlivej čistote, aby sa nám do hotových zaváranín nedostali nečistoty alebo zárodky plesní.
  • Plody treba najprv dobre prebrať, umyť, odstrániť znehodnotené časti, prípadne odstopkovať a odkôstkovať alebo pokrájať. Bobuľové ovocie čiastočne prelisujeme. Džemy môžeme pripraviť z jedného druhu ovocia, ale chutné sú aj receptúry z viacerých druhov. V takom prípade treba kombinovať plody s vysokým obsahom pektínu (čierne a červené ríbezle, egreše, nezrelé jablká, dule, trnky) s druhmi s nižším obsahom tejto látky (jahody, maliny, čerešne, višne, hrozno, zrelé hrušky). Pektín je látka, vďaka ktorej džem pri varení lepšie zhustne.
  • Do hrnca vložíme asi 1,5 kg ovocia, šťavnaté ovocie nepodlievame, ale marhule, slivky, brusnice alebo broskyne si vyžadujú trochu vody. Posypané trochou cukrom necháme zmes stáť do druhého dňa, ovocie potom pustí lepšie šťavu.
  • Najprv varíme len jednu polovicu, ktorú necháme rozvariť, a pridáme cukor. Množstvo závisí od kyslosti ovocia, na 1 kg treba 400 až 600 g cukru. Až potom pridáme druhú časť ovocnej zmesi. Keď začne džem rôsolovatieť, pridáme konzervačný prostriedok.
  • Ako vyskúšať, či je hotový? Ak kvapneme trochu džemu do pohára so studenou vodou a kvapka sa nerozpustí, ale klesne na dno celá, hrniec môžeme od ohňa odstaviť.
  • Zjednodušiť prácu si môžeme želírovacím cukrom, ktorý obsahuje konzervačné látky.
  • Sterilizácia džemu je nenáročná. Takmer po okraj naplnené zaváracie poháre uzavrieme dobre viečkom a iba položíme ešte za horúca na kuchynskú utierku hore dnom. Po vychladnutí ich prevrátime a preložíme na poličku v komore.
  • Džem vydrží na chladnom a tmavšom mieste celé mesiace i do budúcej sezóny.

Príčiny tekutého džemu:

  • nedostatočné prevarenie
  • nízky obsah pektínových látok
  • nesprávny podiel cukru


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com