Egrešové čatní
VARENIE - SKLADOVANIE Egreše sú zaujímavým druhom ovocia, ktorí však nie všetci vyhľadávame. Namiesto kyslastým zelených plodov si v prvej dekáde leta radšej pochutnávame na malinách alebo jahodách. Egreše však obsahujú viac vitamínov ako napríklad ríbezle, ktoré tiež patria medzi obľúbené osviežujúce letné ovocie.
Konzumáciou egrešov získame vitamíny E, B i karotén, železo, draslík, vápnik, zinok, horčík, ovocný cukor, pektín, kyselinu citrónovú a vlákninu. Podporujeme tak tvorbu krvi, posilňujeme cievy, zlepšujeme si funkčnosť tráviaceho systému a prečisťujeme obličky i črevá. Zároveň sa staráme o krajšiu pleť a zdravšie vlasy. Egreše si v prvom rade treba dopriať čerstvé, výborne chutia v ovocných šalátoch a v dezertoch, no môžeme si z nich upiecť koláč a do zásoby urobiť kompót, marmeládu či víno. K menej bežným druhom spracovania tohto ovocia patrí čatní, ktoré pochádza z indickej kuchyne a podáva sa k mäsovým jedlám podobne ako kečup.
Ako si pripraviť čatní?
Egreše zbavíme okvetí i stopiek a trochu ich rozvaríme. Do masy pridáme ocot (200 ml na kilogram ovocia), pol kilogramu cukru, 3 strúčiky cesnaku a koreniny. Nimi nemusíme šetriť, podstatou čatní je výrazná aromatická exotická príchuť. K vhodným druhom patrí rasca, zázvor, škorica, mleté čierne korenie, chilli a klinčeky. Zmes varíme na miernom ohni asi pol hodiny a stále ju miešame, aby neprihorela. Ešte horúcim egrešovým čatní naplníme malé zaváracie poháre, uzavrieme ich vrchnákom a postavené hore dnom necháme vychladnúť. Čatní výborne chutí k pečenému alebo ku grilovanému mäsu i k studeným mäsovým roládam.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com