Fánky po taliansky
VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE Múčniky, ktoré patrili do atmosféry doby nášho detstva, si automaticky privlastníme. A vnímame ich ako prirodzenú súčasť domácej kuchyne. Aj fánky boli pre mnohých odjakživa vynálezom slovenských gazdiniek. V skutočnosti má táto fašiangová sladkosť pôvod v Taliansku.
Osvedčených receptov na fánky je viac než dosť. Niekto preferuje polohrubú, iný hladkú múku ako základ, jeden pridáva pálenku, druhý zásadne rum či biele víno a mnohí si potrpia na vyprážanie v bravčovej masti. Vlastne logicky. Veď ide o zimný múčnik, ktorý sa pripravoval často po období zabíjačiek a preto v čas čerstvých zásob zo spracovaného prasiatka vrátane vytopenej masti zo slaniny. A podľa našich predkov, v chladných mesiacoch bolo treba telo trochu obaliť tukom a ochrániť pred mrazom. Napokon, čoskoro tukové zásoby vždy zlikvidoval jarný pôst pred Veľkou nocou a skóre sa vyrovnalo. Možno aj vy pridávate do cesta na tento múčnik tvaroh či kyslú smotanu alebo fánky radšej pečiete než smažíte, jednoducho radi experimentujete a skúšate novinky. Preverte preto raz lahodnosť fánok podľa tradičnej talianskej receptúry.
Potrebujete 300 g hladkej múky, 2 lyžice práškového cukru, 1 vajce, 1 lyžicu masla, 1 dl mlieka, trochu prášku do pečiva, 1 lyžička mletej škorice, kvapku octu podľa chuti, olej na vyprážanie a balíček škoricového cukru.
Príprava cesta je podobná ako na slovenskej pracovnej doske. Všetky prísady zmiešajte a cesto dobre premieste. Potom ho rozvaľkajte a pomocou radličky vyrezávajte obdĺžniky a trojuholníky, ktoré ešte smerom do stredu na jednom mieste nakrojte. Fánky vyprážajte vo vyššej vrstve rozpáleného oleja a po vybratí posypte škoricovým cukrom.
Poznámka: Kto nerád príliš mastné, môže si po vybraní z rozpáleného oleja fánky položiť na papierový obrúsok, ktorý vysaje časť tuku.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com