Gastronomický slovník (CH, I, J, K)
VARENIE – POTRAVINY - SLOVNÍK Gastronómia je špecifická oblasť, ktorá si vyžaduje aj množstvo špeciálnych výrazov, názvov, pomenovaní. Často im rozumejú len skutoční majstri v odbore. Teraz už môžete aj vy. Ak zalistujete v našom gastronomickom slovníku rozdelenom podľa abecedy na niekoľko blokov. Zorientujete sa ľahko na strane Varenie.
Chala - židovská vianočka z kysnutého cesta.
Chalva – orientálna cukrovinka so zvláštnou chuťou, ľahko sa rozplýva, je vyrobená z mandlí, cukru a sezamového oleja.
Chateaubriand – recept na dvojitý biftek z francúzskej kuchyne.
Cheesecake – typický americký slaný koláč so syrom.
Cherry brandy – višňový likér.
Chianti – talianske červené víno.
Chlieb čapátí – placky z múky, oleja, vody a korenín pečené nasucho v Indii, Pakistane a Nepále.
Chlieb ciabatta – chlieb ochutený bylinkami, potretý cesnakom a pečený na olivovom oleji z Talianska.
Chilli con carne – obľúbené jedlo Mexičanov pripravené z mletého mäsa, smotany, syra, fazule a výrazných korenín, najmä chilli.
Chop suey – mierne pálivá čínska korenená zmes vhodná na prípravu cestovín, ryže a mäsovej omáčky.
Chutney – čiže čatní je pikantná orientálna omáčka z udusenej zeleniny a ovocia s prímesou byliniek, ktorá sa podáva k mäsu.
Jablkovica – inak calvados, destilát z jablčného vína, ktorý sa tradične pije vo Francúzsku.
Jam – čínsky zemiak sladkej chuti s dužinou bielej, žltej alebo červenej farby.
Javorový sirup – šťava z javora červenohnedej farby, veľmi sladká, v americkej kuchyni sa využíva najmä na polievanie obľúbených lievancov.
Joul – energetická jednotka podobne ako kalória (1 joul = 4, 2 kalórie).
Julebord – pomenovanie pre studené pohostenie v Nórsku.
Juleö – severské silné, ale sladké pivo.
Judáše – veľkonočné múčniky z kysnutého cesta s vôňou citrónovej kôry a vanilkového cukru.
Kalamáry – morské plody, ktoré sa zvyknú konzumovať najmä smažené.
Kalória - je jednotka energie, čo predstavuje množstvo tepelnej energie potrebnej na zvýšenie teploty jedného gramu vody o 1°C.
Kanapka – malý opečený chlebík obložený rôznymi pochúťkami studenej kuchyne.
Kandizované ovocie – zakonzervované kúsky ovocia v koncentrovanom roztoku cukru.
Kapary – nerozvinuté plody tŕnistého kríka zo Stredomoria, ktoré sa nakladajú do octu a soli a pre ostro pikantnú, horkastú chuť sa používajú na dochucovanie jedál najmä v studenej kuchyni.
Kapún – mladý, vykastrovaný a vykŕmený kohút.
Kapustníky – slané múčniky plnené dusenou kapustou.
Karafa – veľká nádoba zo skla, podáva sa v nej víno načapované zo suda, ktoré sa potom rozlieva do pohárov.
Kardamom – korenie z východnej Ázie na dochucovanie údenín a trvanlivého pečiva.
Karotka – odroda mrkvy s jemnou dužinou a vysokým obsahom vitamínu A i betakaroténu.
Kaškaval – balkánsky pikantný tvrdý syr z ovčieho mlieka.
Kaviár – slaná pochúťka výraznej rybacej chuti pripravovaná z ikier jeseterov.
Kayenské korenie – ostré korenie žltej alebo červenej farby, sú to vlastne sušené čili papričky pomleté na prášok.
Kebab – typické balkánske jedlo, ochutené plátky mäsa umiestnené tesne na sebe na veľkom zvislom ražni, ukrajujú sa vždy opečené okraje mäsa.
Kečup – paradajková korenená omáčka.
Klaret – biele víno z modrého hrozna, niektoré druhy sú základom pri výrobe pravého francúzskeho šampanského.
Klopsy – opečené fašírky z mletého ochuteného mäso podávané s paradajkovou, smotanovou, hubovou alebo kôprovou omáčkou.
Knäcke-brot – chrumkavý nekvasený chlieb.
Koblery – alebo cobblery sú chladené osviežujúce nápoje s množstvom ľadu a ozdobené ovocím, ktoré sa podávajú s alkoholom ale môžu byť aj nealkoholické.
Kofeín – alkaloid zo semien kávovníka, ktorý má povzbudzujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu.
Kombucha – japonská čajová huba, ktorá sa používa na prípravu kvaseného nápoja zo sladeného čaju alebo z mlieka, obsahuje veľa zdraviu prospešných látok.
Kontrabáš – tradičné jedlo staročeskej kuchyne z varených zemiakov, údeného mäsa, pohánky, cibule a masti ochutené cesnakom, soľou a korením.
Kóšer – po hebrejský čistý, v židovskej kuchyni je to nápoj alebo jedlo výhradne nezávadné, pripravované je preto podľa striktných postupov s rituálnymi prvkami.
Krabí koktail – recept studenej kuchyne, krabie mäso v majonéze s bielym vínom a citrónom, servírované so šľahačkou a toastami.
Krumple – nárečovo zemiaky.
Krusta – nápoj podávaný v pohároch na víno s vyššou stonkou. Okraj sa navlhčí citrónovou šťavou a ponorí do vrstvy kryštálového cukru, až takto ozdobený pohár sa plní kúskami ovocia a miešaným nápojom zo šejkra.
Krvavnička – jaternica s prímesou krvi, jedlo spojené so zabíjačkou.
Kuba – jedlo z húb pripravované na Štedrý večer v Čechách.
Kulajda – zemiaková polievka, typická pre českú kuchyňu.
Kulér – druh potravinárskeho farbiva používané v cukrárstve, tmavohnedá kvapalina pripravená karamelizáciou z cukru.
Kulinársky – čiže labužnícky, predstavuje vyšší stupeň znalosti gastronómie.
Kung-pao – svetoznáme jedlo z čínskej kuchyne, kúsky kuracieho mäsa s pórom, arašidmi, ochutené sójovou omáčkou a cesnakom.
Kurkuma – rastlina z južnej Ázie, z ktorej sa získava karí korenie a škrob.
Kuskus – pôvodne berberské jedlo, dnes obľúbené najmä v arabskej kuchyni, je to okorenená zmes krupice, kúskov vareného mäsa, hrozienok a datlí.
Kvas – starý ruský nápoj z chleba, melasy a štiav z rôznych druhov ovocia.
Kvások – je základ kysnutého cesta, ktorý sa dopredu pripraví z droždia, trošky mlieka, soli a cukru.
Kýška – nárečovo kyslé mlieko.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com