Gastronomický slovník (U,V, W, Z, Y)
VARENIE – POTRAVINY - SLOVNÍK Gastronómia je špecifická oblasť, ktorá si vyžaduje aj množstvo špeciálnych výrazov, názvov, pomenovaní. Často im rozumejú len skutoční majstri v odbore. Teraz už môžete aj vy. Ak zalistujete v našom gastronomickom slovníku rozdelenom podľa abecedy na niekoľko blokov. Zorientujete sa ľahko na strane Varenie.
Ucha – stará ruská rybacia polievka.
Vareniky – pokrm z ruskej kuchyne pripravovaný na sladko i na slano.
Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov i medu.
Výpek – šťava s tukom z upečeného mäsa.
Wasabi – japonská svetlozelená rastlina podobná chrenu ostrej
chuti.
Wok – liatinová hlboká panvica používaná na smaženie i varenie v čínskej kuchyni.
Worcester – tmavohnedá pochutina ostrej chuti, ktorá podporuje chuť do jedla i trávenie.
Žervé – mäkký syr z Belgicka.
Zosklovatenie – ľahké opraženie pokrájanej cibule na tuku, ktorá pustí šťavu, ale nesmie začať hnednúť.
Žinčica – tekutina ako vedľajší produkt pri výrobe ovčieho syra, ktorá obsahuje mnoho užitočných látok.
Žufanka – regionálne naberačka.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com