Gastronomický slovník (U,V, W, Z, Y)

03.02.2024

VARENIE – POTRAVINY - SLOVNÍK    Gastronómia je špecifická oblasť, ktorá si vyžaduje aj množstvo špeciálnych výrazov, názvov, pomenovaní. Často im rozumejú len skutoční majstri v odbore. Teraz už môžete aj vy. Ak zalistujete v našom gastronomickom slovníku rozdelenom podľa abecedy na niekoľko blokov. Zorientujete sa ľahko na strane Varenie.

Ucha – stará ruská rybacia polievka.

Vareniky – pokrm z ruskej kuchyne pripravovaný na sladko i na slano.

Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov i medu.

Výpek – šťava s tukom z upečeného mäsa.
Wasabi – japonská svetlozelená rastlina podobná chrenu ostrej chuti.

Wok – liatinová hlboká panvica používaná na smaženie i varenie v čínskej kuchyni.

Worcester – tmavohnedá pochutina ostrej chuti, ktorá podporuje chuť do jedla i trávenie.

Žervé – mäkký syr z Belgicka.

Zosklovatenie – ľahké opraženie pokrájanej cibule na tuku, ktorá pustí šťavu, ale nesmie začať hnednúť.

Žinčica – tekutina ako vedľajší produkt pri výrobe ovčieho syra, ktorá obsahuje mnoho užitočných látok.

Žufanka – regionálne naberačka.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com