Grilujeme ryby

31.08.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Grilovacia sezóna už začala a rovnako sa ponúkajú na tento spôsob tepelnej úpravy ryby. V letnom období sú vhodnou potravinou aj pre stráviteľnosť a rýchlosť prípravy. Treba však dodržiavať isté zásady, pretože ryby sa v horúčavách rýchlo kazia.

  • Kupujeme vždy čerstvé ryby alebo si dopredu vyberieme z mrazničky tie vlastnoručne ulovené, ale mali by byť zamrazené len krátko. Ryba musí mať izbovú teplotu, preto ju aj z chladničky vyberieme asi pol hodinu pred tepelnou úpravou. Menšie ryby grilujeme celé, väčšie si naporcujeme na filety alebo steaky. Kožu u menších rýb nesťahujeme a konzumujeme ju aj s mäsom, je totiž zdrojom cenných tukov.
  • Môžeme použiť sladkovodné ryby, ako pstruha, zubáča, kapra alebo šťuku, ale i morské, či už lososa, tresky alebo tuniaka. Na ryby chudobnejšie na tuk si urobíme marinádu (marinujeme najviac hodinu) alebo ich potrieme olejom a potom ochutíme koreninami a bylinkami. S ingredienciami to netreba preháňať, aby neprekryli originálnu rybaciu chuť. Hodí sa k nim najmä morská soľ, tymian, provensálske bylinky, rasca, bazalka, zázvor, cesnak, cibuľka, citrónová šťava a petržlenová vňať.
  • Teplota musí byť správna, pri nízkej sa rybie mäso vysuší, pri vysokej ho spálime, najlepší je stredne rozpálený gril.
  • Ryby grilujeme veľmi krátko, stačia 2 až 3 minúty z každej strany. Rošt si natrieme tiež olejom, aby sa mäso neprilepilo, pri obracaní grilovacími kliešťami by sa krehké rybie mäso mohlo začať rozpadávať. Správne ugrilované má byť na povrchu sčasti opečené, v strede však zostáva šťavnaté a jemné. Pri predlžovaní pečenia rybie mäso zoschne a stratí chuť. V prípade záhradného grilu je pri grilovaní rýb najlepšie drevené uhlie.
  • Grilované ryby podávame s bielym chlebom alebo pečivom alebo s opekanými zemiakmi a zeleninovým šalátom.



redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com